LOADING

Type to search

Stiri Generale / Evenimente

Întrunirea arabilor ortodocşi din România

Share
În preajma marilor sărbători, comunitatea creştinilor ortodocşi arabi din România se reuneşte la Palatul Patriarhiei. Reprezentanţi ai acesteia au fost primiţi în Sala “Europa Christiana”, cu ocazia Sfintelor Paşti, de Preasfinţitul Părinte Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal, informează TRINITAS TV.

„În fiecare an, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, la Palatul Patriarhiei din Bucureşti se desfăşoară o întâlnire de suflet cu prilejul sărbătorii Paştilor între ierarhul sau delegatul ierarhului locului şi comunitatea de credincioşi arabi care sunt oarecum păstoriţi şi de un arhimandrit, părintele Qais, trimisul Preafericitului Părinte Ignatie, Patriarhul Antiohiei. În Duminica Tomei, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, i-am întâmpinat la Palatul Patriarhiei, i-am adresat un cuvânt din partea Părintelui Patriarh şi al meu şi apoi am început să discutăm diferite probleme. Este un lucru extraordinar faptul că urmăresc să fie împreună atât la biserică, cât şi în afara ei, aceasta contribuind la păstrarea şi a identităţii lor de neam, dar şi mai ales a identităţii de credinţă”, a spus Preasfinţitul Ciprian Câmpineanul.

Comunitatea arabilor ortodocşi din România s-a mărit în ultima perioadă, fapt ce a dus la alocarea unui spaţiu propice desfăşurării activităţii liturgice.

„Trebuie să spunem că în Bucureşti se află foarte mulţi creştini de diferite confesiuni, între care şi creştinii arabi ortodocşi din mai multe ţări, din Siria, Liban, Egipt, Iordania sau din Palestina. Ei s-au stabilit de mai multă vreme la Bucureşti datorită muncii pe care o săvârşesc, s-au căsătorit cu românce ortodoxe, au copii pe care îi educă în spiritul credinţei creştine şi învaţă în şcolile româneşti şi participă la slujbele din duminici şi sărbători la biserica Sfântul Dumitru-Poştă cu preponderenţă, dar şi la alte biserici. Însă, la cele două mari praznice împărăteşti, Naşterea Domnului Iisus Hristos şi Învierea Mântuitorului vine în mod special părintele arhimandrit Qais care le săvârşeşte slujba în limba arabă, îi spovedeşte şi le ascultă problemele”, a mai menţionat Preasfinţia Sa.

Patriarhia Antiohiei a delegat un arhimandrit care vine în România cu diferite ocazii şi oficiază slujbe pentru arabii ortodocşi.

„Se bucură foarte mult când aud slujba şi în limba maternă, potrivit proverbului românesc că ‘Sângele apă nu se face’ şi este foarte important să se poată ruga la Sfânta Liturghie şi în limba lor. Şi aceasta a fost posibil prin binecuvântarea acordată de Patriarhul României pentru ei cărora li s-a îngăduit să se întrunească la biserica Sfântul Dumitru-Poştă”, a mai arătat Preasfinţitul Părinte Episcop-vicar Ciprian Câmpineanul.

„Este ceva normal ca turma să se întâlnească cu păstorii şi este un spaţiu de întâlnire şi de comunicare cu ierarhia bisericească, adică între turmă şi păstori, pentru a discuta toate provocările pe care le are comunitatea ortodoxă arabă din România”, a spus părintele arhimandrit Qais Sadiq.

Reuniunea de la Palatul Patriarhiei a devenit o tradiţie şi urmăreşte consolidarea relaţiilor dintre credincioşi ortodocşi arabi.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *