LOADING

Type to search

Stiri Generale / Evenimente

IPS Bartolomeu Anania: SCRISOARE PASTORALĂ

Share

Cluj-Napoca, 21 noiembrie 2010

SCRISOARE PASTORALĂ

către iubitul meu cler si popor din

Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Vadului, Feleacului si Clujului

Iubitii mei fii sufletesti,

Singurătatea este una din suferintele cumplite, pe care o resimt in special cei care suferă de boli cronice avansate, cum este in zilele noastre cancerul. Nu trebuie să vă spun eu adevărul asupra singurătătii de care se resimt bolnavii din spitale: in numai câteva minute, pe un bolnav il ia salvarea din casă, din mijlocul familiei, si-l strămută năprasnic intr’un alt univers, intr’o altă cameră, cu o altă fereastră, cu o altă priveliste (dacă ea există), cu alti oameni, cu alt limbaj, intr’un corp medical sau sanitar pe care nu-l cunoaste si cu care va trebui să se acomodeze. Nu suferinta fizică in sine, boala de care suferă, este importantă, ci socul acesta al ruperii de viata normală si aruncarea, dintr’o dată, intr’o altă viată. De aceea, este nevoie de reumanizarea spitalului: să simtă medicul că in fata lui nu se găseste un caz de rezolvat, ci un om, o fiintă cu trup care suferă, si cu un suflet care asteaptă si speră. E nevoie ca bolnavul, odată intrat in camera de spital, să simtă că, dacă s’a rupt dintr’o familie, a intrat in alta. Tocmai pentru că există suferinta mergem in spitale să-i vizităm mai cu seamă pe cei care sunt singuri si nu au pe nimeni care să-i ajute. De aceea avem astăzi preoti in spitale – si incă nu avem de ajuns – pentru ca cel singur, părăsit sau nepărăsit, să simtă o rugăciune si o mână caldă, duioasă, pe fruntea lui infierbântată si să simtă prezenta lui Iisus prin rugăciune, inainte de a fi dus pe masa de operatie.

Acestea sunt si ratiunile pentru care, Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Vadului, Feleacului si Clujului a inceput, in urmă cu 1 an, proiectul Centrul de Ingrijiri Paliative „Sfântul Nectarie”, destinat bolnavilor oncologici si familiilor acestora si are ca scop ameliorarea suferintei acestora, prin acordarea de sprijin medical si sufletesc bolnavilor si membrilor familiilor, pentru ca bolnavii să nu trăiască intr-o izolare socială, ci să-si păstreze demnitatea vietii.

Serviciile gratuite din Centru vor fi asigurate de o echipă interdisciplinară, formată din medici, preoti, farmacisti, asistente medicale, asistente sociale, infirmiere si voluntari, toti contribuind, prin sprijin medical si spiritual, la păstrarea calitătii si demnitătii vietii celor suferinzi si a familiilor lor.

Pentru finalizarea constructiei si demararea activitătilor atât de necesare ale Centrului „Sfântului Nectarie”, Arhiepiscopia noastră organizează o campanie de informare si de strângere de fonduri, extinsă pe o perioadă de trei luni, intre 7 octombrie 2010 si 10 ianuarie 2011, ce va oferi publicului clujean si oamenilor de afaceri ocazia de a se familiariza cu cel mai recent proiect social al Arhiepiscopiei, unic in Transilvania si de o importantă majoră atât pentru pacientii oncologici, cât si pentru familiile lor.

Cu ajutorul lui Dumnezeu, la care se adaugă si implicarea jertfelnică a unor oameni cu posibilităti financiare, constructia aflată in Cluj-Napoca, Str. Fabricii de Zahăr nr. 51 este ridicată până la nivelul etajului 2, urmând să se mai adauge mansarda si acoperisul. Până in prezent, Arhiepiscopia noastră a investit in acest proiect peste 138.000 euro, iar pentru finalizarea in rosu a clădirii, costurile se ridică la valoarea de 300.000 euro.

Iubitii mei fii sufletesti,

Avem nevoie de sentimentul solidaritătii umane si crestine la acest inceput de mileniu, in care societatea se fărâmitează, in care incă mai există războaie, suferinte, persecutii, intolerantă, ură, vărsări de sânge si prigoane de tot felul. Si societatea noastră se macină sub ochii nostri, pe zi ce trece, mânată de interese, de egoisme, si este nevoie să refacem constiinta crestină, constiinta Bisericii in al cărei centru se află Iisus Hristos care ne-a strigat si ne strigă tuturor: „Veniti la Mine toti cei osteniti si impovărati, si Eu vă voi odihni”.

† BARTOLOMEU

Arhiepiscopul Vadului, Feleacului si Clujului

Mitropolit al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *