LOADING

Type to search

Stiri Generale / Evenimente

IPS Ierótheos Vlachos și Părintele Rafail Noica la Iași

Share

IPS Ierótheos Vlachos din Grecia și Părintele Rafail Noica au deschis a V-a ediție a Colocviului Internațional Întâlnirea cu Duhovnicul

Duminică, 13 noiembrie a.c., la Catedrala Mitropolitană din Iași a avut loc Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie Arhierească. Slujba a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ierótheos Vlachos, Mitropolit de Nafpaktos și Sfântul Vlasie; Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei; Înaltpreasfințitul Părinte Serafim, Mitropolitul Ortodox Român al Germaniei, Europei Centrale şi de Nord și Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi. Din sobor a făcut parte și Părintele Rafail Noica.
Odată cu Sfânta Liturghie din această duminică a debutat și a V-a ediție a Colocviului Internațional Întâlnirea cu Duhovnicul, organizat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Evenimentul, dedicat în acest an Părintelui Sofronie Saharov (1896-1993), reunește în perioada 13-15 noiembrie, la Iași și Mănăstirea Neamț invitați de seamă din țară și din străinătate (Grecia, Marea Britanie și Franța).
Deschiderea oficială a avut loc în această după-amiază, la Centrul de Conferințe Agora (fostul Providența). În cadrul acesteia au conferențiat Înaltpreasfințitul Părinte Ierótheos Vlachos, Mitropolit de Nafpaktos și Sfântul Vlasie, și Ieromonahul Rafail Noica, în prezența a peste 2000 de oameni.
„Părintele Sofronie a fost o mare revelație a vieții mele. L-am trăit foarte intens în timpul Liturghiei. M-am simțit în preajma părintelui ca și cum aș fi participat la Cina cea de Taină și la rugăciunea din Ghetsimani, m-am bucurat de discuțiile teologice pe care le-am avut cu el, era un călăuzitor cu experiență în ceea ce privește rugăciunea inimii, am simțit binecuvântarea sa în timpul spovedaniilor pe care le-am făcut la el”, a menționat IPS Mitropolit Ierótheos Vlachos.
Părintele Rafail Noica, unul dintre cei mai cunoscuți duhovnici ai zilelor noastre, a precizat în cadrul conferinței faptul că „Cinstim pe duhovnic, dar dacă-l idolatrizăm ajungem să-l necinstim. Ucenicul bun este omul care are mintea îndreptată către Dumnezeu și care caută răspuns de la Dumnezeu, nu de la om, dar care se duce la om ca să primească răspunsul lui Dumnezeu. Dar când mergi la om, trebuie să mergi având atenția îndreptată la Dumnezeu, să te rogi ca duhovnicul tău să-ți dea cuvânt, să fii atent lăuntric, să prinzi, să înhați primul cuvânt, prima mișcare a inimii – ăla e cuvântul pentru tine!”.
Colocviul Internațional Întâlnirea cu Duhovnicul va continua mâine, luni, 14 noiembrie, cu o nouă sesiune de conferințe, ce va avea loc în Sala „Iustin Moisescu” a Centrului Eparhial – Iași. Programul complet este disponibil online, aici: http://www.doxologia.ro/arhiepiscopia-iasilor/simpozion-international-intalnirea-cu-duhovnicul-parintele-sofronie-saharov.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Up