LOADING

Type to search

Stiri Generale / Evenimente

Jean Jaures şi nevoia profundă de unitate

Share

Jean Jaures, socialist francez de marcă, jurnalist şi formator de opinie. Cea mai profundă nevoie este cea de unitate! O unitate fraternă, predicată de apostoli şi de urmaşii lor: legătura păcii în unitatea Duhului. Sigur, eu preiau „păgânismul” neo-elen şi îi dau o conotaţie creştină. Jaures nu ar fi vorbit de Spirit… Dar poate şi Pavel apostolul ar fi făcut la fel, pentru a cuceri inimile tinerilor. Nevoia de unitate este una „nobilă”, pentru că este o nevoie duhovnicească. Un echilibru duhovnicesc este premisa pentru păstrarea unităţii în familie, în comunitate, în ţară, în lume.

Jean Jaures lansează sintagma „credinţă pozitivă”: sunt concentrat pe ce trebuie să fac, nu pe ceea ce NU fac. Nu văd minusurile vieţii, ci belşugul milei Creatorului. Nu este un optimism iluzoriu, ci o nădejde ancorată în iubire (actul pur al credinţei). Nu este primordial să deţii puterea lumească: o surpriză din partea unui om politic, totuşi. Mult mai important este să îi determini pe ceilalţi (prin exemplul tău) să facă ceea ce este necesar: lucrurile nenecesare sunt chiar dăunătoare. Prin urmare, un soldat al lui Hristos va trăi în neagonisire şi caritate. Fiecare om îşi poate găsi fericirea: depinde dacă o caută şi unde o caută şi cât de mult insistă. Importantă e Căutarea. Cine caută, găseşte: Nu L-am căuta, dacă nu L-am fi găsit deja. Nevoia de unitate se regăseşte în sincronizarea Rugăciunii lui Iisus: Doamne Iisuse Hristoase, ai milă de mine! Cel ce m-ai zidit, Doamne, iartă-mă! Fără de număr am greşit, luminează-mă! Şi iartă utopia unora şi miopia altora, ca împreună să ne regăsim în Rai, scriitori şi cititori.
Marius Matei

Preot in Floresti, jud. Cluj. Autor al cărții "Harta credinței. Meditații catehetice pentru copii și adulți", Editura Lumea credinței, București, 2020.

  • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Up