LOADING

Type to search

Stiri Generale / Evenimente

Mănăstirea Bucium organizează „Zilele Prodromiţei“

Share

Preasfințitul Macarie Drăgoi şi profesorul Vasile Manea vor conferenţia la Iaşi

 

În perioada 11-12 iulie 2019, Mănăstirea „Tuturor Sfinţilor“ Bucium din Iaşi, în parteneriat cu Primăria Iaşi, organizează o serie de evenimente închinate Maicii Domnului, cu numele „Zilele Prodromiţei“.

Manifestarea va debuta la așezământul monahal din Dealul Bucium cu o sesiune de comunicări ‒ Colocviul „Zilele Prodromiţei“, în data de 11 iulie 2019. Aici, între orele 9:00-13:00, vor conferenția Preasfinţitul Părinte Episcop Macarie, părinţi profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi şi alţi invitaţi.

Seara, începând cu ora 18:00, Sala „Iustin Moisescu“ din cadrul Ansamblului Mitropolitan din Iaşi va găzdui conferinţa „Primele imagini creştine“, susţinută de profesorul Vasile Manea. În continuare, de la 22:00, la Mănăstirea Bucium va avea loc slujba de Priveghere închinată Maicii Domnului ‒ Prodromiţa.

Cea de-a doua conferinţă din cadrul „Zilelor Prodromiţei“ va avea loc vineri, 12 iulie 2019, când Preasfinţitul Părinte Macarie va susţine conferinţa „Maica Domnului este printre noi. Sensurile icoanei închinate Preasfintei Născătoare de Dumnezeu“. Evenimentul va avea loc în Sala „Iustin Moisescu“ ‒ Ansamblul Mitropolitan Iaşi, începând cu ora 18:00.

Doritorii pot participa la oricare dintre aceste evenimente în limita locurilor disponibile.

***

În calendarul ortodox este trecută, pe 12 iulie, Cinstirea Icoanei Maicii Domnului „Prodromiţa“ de la Muntele Athos, hram și al Mănăstirii Bucium din Iași. Această icoană este una dintre puţinele din lumea ortodoxă numite “nefăcute de mână”, adică pictată în chip minunat.

În cazul acestei icoane, minunea s-a petrecut în anul 1863, când iconarul Iordache Nicolau a primit sarcina de a picta o icoană a Maicii Domnului pentru Schitul românesc Prodromu de la Muntele Athos. Când a ajuns să picteze Sfintele Feţe ‒ cea a Maicii Domnului şi cea a Domnului Hristos‒, nu reuşea deloc să le picteze după cuviinţă. Mâhnit, pictorul a întrerupt lucrul, a acoperit cu o pânză icoana, a încuiat atelierul şi s-a retras în camera sa, unde a căzut cu fierbinte rugăciune către Maica Domnului, ca să îl ajute să desăvârşească sfânta icoană.A doua zi, socotind să înceapă din nou lucrul, pictorul a intrat în atelier, a aprins candela la Maica Domnului şi făcând metanii înaintea icoanei, a dat la o parte pânza, iaricoana era terminată şi frumos pictată, aşa cum se vede şi astăzi. În urma acestei minuni, icoana a fost adusă cu deosebită cinste la Mănăstirea Bucium, unde a stat timp de două săptămâni, înainte de a fi dusă în Muntele Athos, la Schitul Prodromu ‒ de aici luând și numele de „Prodromița”.

În amintirea acestui eveniment, în anul 2013, în atelierul Mănăstirii Bucium a fost pictată o copie a icoanei Maicii Domnului „Prodromiţa“la dimensiunile icoanei originale. Aceasta a fost zugrăvită cu prilejul împlinirii a 150 de ani de la pictarea icoanei Maicii Domnului „Prodromiţa“ de la Schitul Prodromu.

1 Comment

 1. Stelian Gombos 24 iulie 2019

  Calda invitatie si aleasa poftire…

  Sambata – 27 Iulie 2019, ca in fiecare an, la aceasta data, este sarbatoarea/pomenirea Sf. M. Mc. si Tamaduitor Pantelimon!…

  Acest Sfant deosebit este unul dintre Ocrotitorii Spirituali si, deci, constituie unul dintre Hramurile Schitului Magureanu din Bucuresti, din vecinatatea Parcului Cismigiu!…

  De sase ani incoace aceasta vatra monahala este asezamant de calugari, obstea fiind condusa de catre P. Cuv. Parinte Arhim. Dr. Antim David – Staretul acestei Sfinte chinovii monahale din sectorul 1 – centrul capitalei!…

  Asadar, vineri seara, incepand cu orele 18,00, precum si sambata dimineata, incepand cu orele 08,00, suntem invitati, poftiti si asteptati, cu totii, la Sfintele Slujbe, specifice acestui maret si binecuvantat praznic: ale Vecerniei, Litiei si Utreniei, urmand, sambata dimineata, cele ale Acatistului, Sfintei Liturghii si Parastasului, toate savarsite intr-o atmosfera cuvenita si plina de Har, de liniste, pace, reculegere si buna randuiala, insotite de cantari/psalmodieri minunate precum si de cuvantari iscusite si de suflet folositoare/ziditoare!…

  Sfinte Mare Mucenic si Tamaduitor Pentelimon, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi! Amin!…

  Doamne ajuta!

  Stelian Gombos

  steliangombos.wordpress.com

  Răspunde

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *