Micul paradis
Share

Dramaturgul Mircea STEFANESCU este celebru pentru „Micul infern”, povestea unei casnicii pline de ciondaneli. Familia ar trebui sa fie „Raiul pe pamant”. Dar, cum paradisul nu poate fi reprezentat terestru, de multe ori caminul devine „Iadul pe pamant”. Dincolo de umor, exista prea multa pasiune, ganduri impatimite si tendinte de inselare. Lipseste unitatea, fidelitatea si increderea. In loc ca sotii sa se mantuiasca impreuna, de multe ori, merg mana de mana spre infern. Nu cred ca exista un mic infern, in intelesul ca altul ar fi mare. Exista un singur iad, cel al singuratatii totale, al lipsei de iubire, care poate incepe aici si de multe ori doar continua dincolo. Un scurt pasaj:
“- Cornel, mamă, te rog eu mult nu te sinucide. Mai așteaptă și tu…
– Ce?
– Așteaptă și tu să te însori, să ai o nevasta, un copil, o soacra, sa aiba si pe tine cine sa te planga. Nu te sinucide cat esti singur.”
Lumea materiala are foarte multe neajunsuri si provoaca doar nefericire. Cununia nu este o tranzactie, ci o alianta a iubirii, plina de binecuvantare divina. Fara credinta, totul este o „caznicie”, un contract esuat. Familia este startul pentru „Micul paradis”. Acum pornesc mirii cu „kilometrajul pe zero”, cum frumos zice parintele C. Necula. Nu-i nici o problema, de poti indragosti de mai multe ori, dar trebuie sa ai grija sa fie mereu de aceeasi persoana. Pana la urma, ambitiile copilaresti ale unuia sau altuia dintre soti nu dau dovada decat de imaturitate. Presa semnala deunazi un titlu cel putin nepotrivit: „Coborare in iadul conjugal”… O eticheta dura, realista. In „Familia Bundy”, sotul isi intreba la un moment dat sotia: „Draga, cum se potrivesc casnicia si dragostea?”, iar raspunsul a fost: „Dar de unde sa stiu eu?!”. Vasile Ghica, bunaora, considera ca, daca intervine adulterul in ecuatia familiei, totul se perimeaza in ceva ieftin, second-hand. Daca e sa fie infern, acesta e major, pentru ca include smintirea copiilor. Sa nu fie insa casatoria nici o inchisoare. Daca exista iubire, aceasta invinge orice si, mai ales, previne. Decisive sunt argumentele revelate, aduse de catre Sfantul Ioan Hrisostom:
Cat poate fi de frumos ca ambii soti sa posteasca impreuna, sa ingenuncheze impreuna la rugaciune, sa se mantuiasca rugandu-se unul pentru altul! Cantarea Cantarilor da tonul: ”-Eşti atât de frumoasă, iubita mea, atât de frumoasă!”/ „-Eşti atât de frumos, iubitul meu, atât de plăcut!”.
Vezi si:
*Pr. Rafail Noica / Sensul vieţii