LOADING

Type to search

Stiri Generale / Evenimente

MITROPOLITUL GLIFADEI CERE CATERISIREA UNUI PREOT CARE S-A ÎMPĂRTĂŞIT LA CATOLICI

Share

Printr-o scrisoare adresată Arhiepiscopului şi Preşedintelui Sfântului Sinod kir Ieronimos, Mitropolitul Pavlos al Glifadei cere caterisirea unui preot ortodox care s-a împărtăşit la catolici.

Ierarhul a trimis o scrisoare Preafericitului Ieronimos şi-l informează că în timpul celui de-al XVIII-lea Colocviu de Spiritualitate Ortodoxă, care s-a desfăşurat la Mănăstirea inter-confesională de la Bose, Italia, între 8 şi 11 septembrie, un preot ortodox înscris în catalogul clericilor în funcţiune ai Sfintei Arhiepiscopii a Atenei (se menţionează numele lui) s-a împărtăşit din ostie cu catolicii în cadrul adunării cultice săvârşite de latini (romano-catolici), în prezenţa unor arhierei ortodocşi greci şi a unor profesorilor universitari. Cuvântul ,,ostie” este un cuvânt italian şi înseamnă ,,pâine nedospită” sau „azimă”, adică pâine care se pregăteşte fără drojdie.

Ostia este pâinea sfinţită pe care o împarte Biserica Romano-Catolică credincioşilor ei în timpul împărtăşirii, de vreme ce a desfiinţat împărtăşirea cu vin.

Mitropolitul cere în scrisoarea sa ca tema să fie dezbătută în Sfântul Sinod din octombrie şi încheie: “Pentru clericii care săvârşesc mai sus menţionata alunecare-rătăcire, Sfintele Canoane sunt foarte aspre şi hotărăsc caterisirea”.

Respectivul preot, care a căzut în această alunecare, este parohul preoţilor de la o foarte cunoscută biserică din centrul Atenei şi din când în când a tulburat cu anumite puncte de vedere cercurile bisericeşti ale Bisericii Ortodoxe. Mai mult, unii susţin – desigur, fără a avea probe – că respectivul cleric aparţine greco-catolicilor (uniţi), adică preoţilor bisericii catolice care au portul clerical al Bisericii Ortodoxe.

(traducere: Frăţia Ortodoxă Misionară „Sfinţii Trei Noi Ierarhi”, sursa: romfea.gr)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *