LOADING

Type to search

Stiri Generale / Evenimente

22 de ani de la trecerea la cele veșnice a părintelui Dumitru Stăniloae

Share

Crestinul se bucura pentru ceea ce paganul se intristeaza (pr. Staniloae).

Virtutea devine depasirea individualitatii. Avem constiinta ca am pacatuit, dar nu ne lamentam ca am ramas fara solutii, ci dorim o realitate metafizica. Intr-adevar, cine isi pierde sufletul pentru Dumnezeu, il mantuieste. Acela nu se preda neantului, ci Comuniunii. Poate sorbi o viata infinit mai bogata.

Pr. Staniloae vorbeste despre iesirea din temnita la lumina.

Patimasul vrea sa traga (sa acapareze) totul in temnita sa. Crestinul nu procedeaza asa, ci iasa din casa, o vinde si o da saracilor, nu acumuleaza patimi in inchisoare. Crestinul nu iasa din lume prin patimi, nu capteaza cele din lume pentru sine, ci iasa din lume prin virtute, fuge de egoism, stabileste o relatie adevarata cu alte subiecte.

Indrazneala creatoare despre care vorbeste pr. Staniloae se acorda cu umilinta.

Crestinismul nu este nici sclavie, nici parasire budista, nici fragmentare sectara. Smerenia autentica este un act de curaj. Este curajul extazului fara plan (fara interes: fac asta ca sa primesc). Doar din daruire, din iubire. Frumoase cuvinte ale parintelui Staniloae. Smerenia este curajul creator de fericire intre oameni. Nu poti intra in Imparatie fara calea virtutilor: nici la etaj nu poti urca fara scara. Crestinul se lupta cu impulsurile intamplatoare si cu neglijenta. Rasplata: simtirea divinului, experierea prezentei divine ca realitate transcendentala. Mistica ortodoxa nu e ceva irational, ci suprarational. Dumnezeu este Ratiunea suprema.

Pr. Staniloae ne aminteste ca menirea omului este de a se ridica la contemplarea mistica a acestei Ratiuni.

Drumul spre regiunea spiritului nu este picnicul si delasarea, ci asceza. Infranarea statornica aduce anularea poftei; asta au realizat sfintii. Noi nu am reusit, dar nu cedam. Se opune ratiunea rece. Doar asceza umple fiinta cu un continut care o depaseste.

Parintele Staniloae identifica acest continut cu harul.

Continutul acesta e impregnat de transcendenta divina. Primind harul, crestinul nu mai are cum sa ramana indiferent sau blazat.

 

Marius Matei

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *