LOADING

Type to search

Stiri Generale / Evenimente

Ortodoxia lupta pentru valori

Share

De obicei scriem despre implicarea crestinilor din alte tari in lupta pentru valori, si mai putin despre implicarea crestinilor ortodocsi. Motivul este ca pina recent presa si media internationala s-au focalizat putin asupra acestui subiect. Iar cind o face, presa europeana in general prezinta subiectul cu lipsa de respect, in mod tendentios, si se focalizeaza mai ales asupra proclamatiilor Bisericii Ortodoxe Ruse privind antivalorile. Biserica Ortodoxa Rusa este luata in deridere si e portretizata ca o institutie anacronica care nu stie ce zice. Notam ca, din nefericire, chiar si Presedintele Consiliului Europei a facut afirmatii nepotrive la adresa Bisericii Ortodoxe Ruse.

De asemenea, rapoartele asupra drepturilor omului care sunt emise de institutiile europene mentioneaza biserica ortodoxa de obicei intr-o lumina mereu negativa, ca un obstacol in calea implementarii drepturilor omului. Mentionam, de exemplu, raportul despre homofobie emis de Agentia Europeana pentru Drepturi Fundamentale in 2008 care ataca Biserica Ortodoxa Romana datorita pozitiilor ei ferme impotriva imoralitatii sexuale. 

 
Recent, insa, am dat peste un articol interesant, publicat pe 20 martie in prestigioasa publicatie americana Washington Post Magazine, care reda detalii interesante despre implicarea crestinilor ortodocsi din America in lupta pentru valorile crestine. Autorul da insa de inteles ca nu a fost usor crestinilor ortodocsi sa ajunga in stadiul actual, opozitia in rindurile liderilor bisericii ortodoxe din America impotriva implicarii crestinilor ortodocsi in promovarea valorilor fiind inca mare. Va dam linkul in care puteti citi articolul in intregime in limba engleza, http://www.washingtonpost.com/lifestyle/magazine/metropolitan-jonah-goes-to-washington/2011/02/24/ABnZq3l_story.html?wpisrc=emailtoafriend, iar mai jos o versiune in limba romana a articolului, editata, scurtata si tradusa de Radu Ionita, voluntar AFR (Danemarca). Ii multumim. 
 
 
Mitropolitul Jonah merge la Washington (Metropolitan Jonah Goes to Washington)

Washington Post Magazine: 20 martie 2011  

 
La 51 de ani, Mitropolitul Jonah este liderul Bisericii Ortodoxe din America (BOA), a doua cea mai mare institutie est ortodoxa din Statele Unite. Se afla recent la Washington pentru a motiva masele îngrămădite ce aştepau în aerul îngheţat începerea ‘’Marsului Vietii’’, demonstraţia anuala de protest impotriva deciziei Curtii Supreme Amricane din 1973 cu privire la legalizarea avortului. Scopul Mitropolitului a fost sa stimuleze participarea ortodoxă în aspectele politice ale societatii. Eforturile lui insa au declanşat, o luna mai tirziu, o reacţie feroce din partea episcopilor. În cauză este însăşi natura Ortodoxiei in Lumea Noua. 

Tensiunile au început cu alegerea surpriza a lui Jonah ca şef (sau „mitropolit”) al BOA la sfârşitul anului 2008. Noul lider, care este primul lider al BOA nascut in America, nu a risipt timpul in a institui schimbari. A spus episcopilor şi seminariştilor sai că prezenţa lor la Marsul pentru Viata este obligatorie, marsul avind loc anual în  ianuarie. Era timpul, spunea el mai târziu unui reporter, pentru ortodocşi  „sa iasa în spatiul public” pentru a confrunta problemele sociale, inclusiv avortul. Pentru a directiona noua miscarea pas cu pas, Jonah a decis să  mute birourile BOA de la micutul oral Syosset din New York, la Catedrala Sfântul Nicolae din nord-vestul orasului Washington.  

 

 
Un mitropolit energic 
 
 
In dimineaţa marsului, Jonah a predicat Evanghelia la catedrala fara compromisuri. „Trebuie sa spunem lucrurilor pe nume intr-un limbaj care nu este unul deghizat politic”, a afirmat el, îmbrăcat în veşminte strălucitoare de aur, cu barba sa de culoarea sari si a piperului, făcându-l să apară ca un profet din Vechiul Testament. „Avortul este uciderea vieţii omeneşti.” Jonah a continuat: ” De multe ori, oamenii cred că dacă le spunem păcatele ii judecam. Nu, noi doar subliniem realitatea. Nu este o problemă de raţionament să spun ca avortul este un păcat. Nu este o chestiune de judecata să spun că activitatea homosexuală este un păcat. Este o chestiune pe care o atesta pur şi simplu adevărul Evangheliei, vestea cea bună a lui Iisus Hristos. ” Câteva ore mai târziu la mars – în timp ce 80 de seminarişti ortodocşi din New York şi Pennsylvania stateau in frig sub o pancarda “” Crestinii Ortodocsi pentru Viata’’ – Jonah le-a spus sa stea fermi importiva „flagelului avortului”. A primit o multime de ovatii. Indepartandu-se, clerul i-a sarutat mana, si Cardinalul de Washington Donald Wuerl a venit să-l salute. 
 
 
„E energic şi dornic ca lucrurile sa se miste mai repede”, spune Chad Hatfield, cancelarul Seminarului Teologic Ortodox Sf. Vladimir, care a însoţit câteva zeci de studenti la mars. „Jonah nu este la fel de prudent cum ar dori unii oameni să fie. E îndrăzneţ, si spune direct ce are in minte. „Uneori, asta nu poate fi un lucru bun.”  
 
 
Mutarea lui Jonah la Washington loveste în centrul de reticenţa tradiţională a Ortodoxiei orientale de a fi in prima linie a luptelor pentru valori. Cei 1 milion de credinciosi ortodocsi  americani, impartiti in 20 de grupuri etnice diferite, sunt mai mult cunoscuti publicului ca sponsori ai bazarurilor de mâncaruri mediteraneane sau slavone, meşteşuguri şi dansuri decât ca oameni preocupati cu problemele sociale. 
 
 
„Creştinismul Ortodox tinde să fie in primul rind teologic şi mai mult preocupat de probleme de doctrină, liturghie şi credinţă decât protestanţii evanghelici şi, desigur decat conservatoarii creştini”, spune Rabinul Niles Goldstein de la Fundatia Dialogului Interconfesional din Utah. „Se lupta cu aflarea unui echilibru între creştinism şi activism, ceea ce face dificil pentru ei să vorbească cu o voce unita privind politica socială.” Cu toate acestea, insa, Jonah vede Ortodoxia americană la o răscruce de drumuri – trebuie sa aleaga intre a ramine o enclava etnica irelevanta ori sa faca un salt în fluxul de cultură şi politică şi să-si afirme pozitiile. El nadejduieste ca americanii Ortodocsi se vor implica, vor putea influenţa Congresul american, vor pledâ cauza ortodocşilor persecutaţi din întreaga lume, cum ar fi copţii egipteni Vrea sa-i vada pe picior de egalitate cu protestanţii evanghelici şi romano-catolicii in lupta înpotriva avortului, a căsătoriilor între persoane de acelaşi sex, clonarea umana şi eutanasia.  
 
 
Conflicte in sanul Bisericii 
 
 
Insistenţa lui Jonah că Biserica Ortodoxa sa abordeze problemele presante ale zilei nu a fost de bun augur pentru organismele de guvernare ale BOA. În ultima săptămână a lunii februarie, Jonah s-a confruntat cu o revoltă în rândul episcopilor săi la o conferinta în Santa Fe, New Mexico. Potrivit unei ştiri de presă al BOA, Jonah si-a păstrat pozitia, dar a fost scos din cateva funcţii şi a fost eliberat din functiile ramase vreme de două luni în timpul Postului Mare. În raportul facut despre reuniunea de la Santa Fe, websitul crestin de ştiri ortodoxe l-a asaltat pe Jonah, criticindu-i  „stilul de conducere, deciziile, practicile si acţiunile”.  Cu toate că multe dintre criticile cu pricina au avut de a face cu problemele interne ale bisericii, prima critica a fost la adresa transferului lui Jonah la Washington.  
 
 
Într-un interviu, Mark Stokoe, editorul situl de stiri crestine ortodoxe si membru al Consiliului Cisericii Metropolitane, l-a criticat pe Jonah. A numit decizia lui de a se muta la Washington „o decizie majoră, care ar trebui să fie luata în considerare cu atenţie în contextul finanţarii şi a planului strategic de către întreaga biserică. Pentru a-si juca rolul la Washington are nevoie de o mulţime de bani, şi BOA nu este o biserică bogată. „ 

 

 
Invigorarea ortodoxismului american

 

 
Pentru Jonah, insa, lucrurile nu se pot intoarce inapoi. Sediul anterior al BOA aflat in Syosset, New York, iniţial o cabana de vara, era insuficient, iar Washington-ul, spune el, este baza perfectă pentru un nou sediu, „pentru o voce ortodoxa unită ce doreste sa vorbeasca împotriva nelegiuirilor sau care pledeaza pentru lucruri bune.” Dar la fel cum nu toata lumea crede ca ortodocsii ar trebui să vorbeasca cu o singura voce, la fel nu toată lumea consideră că ei trebuie să fie uniţi. La nivel mondial există 250 milioane de ortodocşi raportat la 1 miliard de romano-catolici. În Statele Unite, cei 1 milion de ortodocşi sunt depăşiti numeric de cei aproximativ 68 de milioane de catolici. Ortodoxiei i-a luat mai mult timp să se ancoreze în America decat le-a luat Catolicilor, si ortodocsii au fost reticenti fata de notiunea unei fuziuni, preferind sa-si mentina separatismul etnic. 

 

 
În 1970, ruşii si-au făcut biserica lor independenta, numind-o Biserica Ortodoxa din America, în speranţa că alte grupuri ortodoxe se vor alatura ei. Lucrul asta insa a înfuriat mai multe Biserici Ortodoxe, mai ales pe greci, care constituie cel mai numeros grup ortodox din America, cu 477 de mii de membri. Dintre toate ramurile Ortodoxe Americane, insa, BOA, cu aproape 85.000 de membri, are cei mai multi enoriasi care merg duminica la Liturghie, 40 la sută pe săptămână, iar numeric a crescut în ultimul deceniu cu 21%. O mare parte din aceasta creştere a provenit din convertiti – in mare parte dintre protestanti – a căror prezenţă a impins orientarea BOA într-o direcţie mai conservatoare.  

 

 
James Paffhausen devine ortodox 

 

 
Nascut in 1959 ca James Paffhausen, Jonah a fost inca de mic un acolit al bisericii. Episcopal la origine, decizia Bisericii Episcopale in 1976 de a hirotonisi femei l-a impins pe Jonah departe de congregatia lui, şi s-a convertit la ortodoxie în 1978 pe vremea cind inca era student la Universitatea din California in San Diego. A obtinut două diplome de masterat de la Seminarul Sfântul Vladimir, si apoi a început să lucreze la un doctorat. În 1993, după ce a implinit 34 de ani, si-a luat un an liber de la locul de muncă, ca vicepreşedinte al companiei tatălui său de ipotecare din San Diego, pentru a sta o vreme in Rusia.  

 

 
In Rusia Jonah a petrecut mai multe luni la Mănăstirea Valaam, la nord de Sankt Petersburg, gindindu-se la viitorul sau si unde a fost deasemenea introdus unui venerabil orthodox bătrân cunoscut sub numele de Kyrill. „Ar trebui fie să mă căsătoresc, fie sa devin un călugăr” isi aminteşte el cuvintele lui Kyrill. „Fa-te un preot si un călugăr,” i-a spus bătrânul. Jonah a fost devastat.  „Ma voi mai gindi şi vom vedea dacă voi putea face acest lucru sau nu, şi am optat pentru Da, cu harul lui Dumnezeu,” spune el. „Mi-a placut sugestia? Nu în mod deosebit. Mi-a placut lumea. Am vrut să ma căsătoresc şi să am o familie. Dar am inteles ca am o altă cale, o alta chemare.”  
 
 
Şederea lui Jonah in Rusia s-a dovedit a fi o mişcare inteligentă pentru cariera lui. Contactele sale cu patria mamă, reputaţia lui ca un vorbitor abil pentru spiritualitatea ortodoxa şi a expertizei sale ca stareţ fondator a Manastirii Sfântul Ioan din San Francisco din Manton, California, a atras atentia mai multor eparhii. Iar pe 1 noiembrie 2008, a fost făcut episcop al diocezei din Fort Worth, Texas. Între timp, BOA părea pe moarte. Ştiri scandaluase au început sa apara în 2005: liderii ei au fost acuzaţi de delapidarea a cel puţin 4.5 milioane de dolari din donaţii pentru a acoperi facturi personale, carti de credit, plata şantajului sexual şi sprijinul membrilor familiei. Prin toamna anului 2008, liderul bisericii en titre, Mitropolitul Herman, in varsta de 76 de ani si in functie de Mitropolit de şase ani, a fost forţat să se retraga din functie, in timp ce un cancelar a fost caterisit şi mulţi membri angajaţi ai sediului BOA din Syosset au fost eliminati.  
 
 
In noiembrie, la scurt timp după numirea lui Jonah ca episcop de Fort Worth, un consiliu de lideri BOA s-au întâlnit în Pittsburgh pentru alegerea succesorului lui Herman. Pe 11 noiembrie, puţin cunoscutul si nou numitul episcop junior a rostit un discurs electrizant de 31 de minute despre reformă şi vorbind direct despre liderii ‘’corupti’’ care au „violat” BOA şi au creat o cultură de „frică şi intimidare” în toata biserica. În ziua următoare, 12 noiembrie, multe nume, inclusiv cel al lui Jonah, au fost pe primul tur de scrutin pentru alegerea unui nou mitropolit. Consiliul i-a dat lui Jonah o majoritate in al doilea tur de scrutin, fiind apoi ales prin votul final al episcopilor BOA. Multimea l-a aplaudat cu entuziasm.  
 
 
O Noua directie pentru Biserica
 
 
În doar câteva luni dupa aceea, Jonah deja facea valuri în interiorul şi în afara bisericii. La o adunare ortodoxa de la Catedrala Sf. Serafim din Dallas in aprilie 2009, Jonah a numit conducearea Patriarhului Bartolomeu „o patriarhie străina. . . . Sub dominaţie Islamica „. In plus, si-a declarat planul său de a uni americanii ortodocsi.”  
 
 
În luna mai, o altă comunicare controversata a ajuns pe Internet: o scrisoare a Consiliul Clerului Forţelor Armate SUA cu privire la sfârşitul politicii „nu intreba, nu spune”. [Nota AFR: politica americana care nu ingaduia homosexualilor sa-si afirme in mod public homosexualitatea in cadrul armatei americane] Jonah a reactionat, ameninţind că va retrage pe cei 26 de clerici BOA (mai mult de jumătate din numărul total de preoţi ortodocşi) din centrele militare americane în cazul în care ar fi fost forţaţi să oficieze uniunile între persoane de acelaşi sex sau de a accepta manifestarile homosexuale. Un preot ortodox s-ar cuveni sa faca apel la o persoana homosexuala “să se pocăiască, să-şi schimbe stilul de viaţă, să renunţe la” identitatea gay ” şi să îmbrăţişeze un stil de viaţă creştin de castitate,” afirma Jonah.”Biserica Ortodoxă se opune cu fermitate homosexualitatii, în orice formă s-ar putea manifesta ea.”  
 
 
Niciun alt lider ortodox insa nu s-a alăturat lui Jonas cind a facut aceasta declaratie. A ramas singur până cand Alianţa Rabinica din America, un grup de evrei ortodocşi, a emis o declaraţie similară, aşa cum dupa aia a făcut-o si Arhiepiscopul Catolic Militar Timothy Broglio. Până în prezent, Jonah nu a scos nici un capelan din cadrele militare.  
 
 
Alţii au afirmat că era si timpul ca un cap al unui cult creştin sa ia o poziţie pe această temă. Gurile rele dinlauntrul BOA spun că Jonah i-a înfuriat pe unii din vechea gardă prin pozitiile lui sincere dar ferme privind problemele ’’fierbinti’’ ale societatii precum avortul şi căsătoriilor între homosexuali. A declarat Rod Dreher, un creştin ortodox din Philadelphia: „Învăţătura Bisericii Ortodoxe cu privire la aceste puncte este extrem de clară, şi mulţumesc lui Dumnezeu, Jonah se face el însuşi văzut şi auzit. Unde sunt ceilalti ierarhi ortodocşi? Mărturia creştină în spatiul public necesită mai mult decât sa te arati pe Facebook cu un kebab sau un dans popular. Jonah nu este perfect, dar el este liderul de care avem nevoie acum.” 

 

 
ORADEA SI BAIA MARE
 
 
AFR si Universitatea Babes-Bolyai, sectia Oradea, anunta vizita la Oradea si la Baia Mare a avoctaului international Roger Kiska, avocat al firmei crestine de avocati Alliance Defense Fund din Statele Unite. D-l avocat Kiska argumenteaza cazuri care privesc familia si valorile in Curtea Europeana a Drepturilor Omului. La invitatia AFR, in a doua jumatate a lunii mai el va face un tur in nord-vestul Romaniei si va tine prelegeri la Oradea si Baia Mare.   
 
 
Tema prelegerilor d-lui Kiska este “Marriage and Life: Values to Fight For.” (“Casatoria si Viata: Valori pentru care merita sa lupti”) Prelegerile de la Oradea se vor tine in Aula Magna a Seminarului “Sfintii Trei Ierarhi” Marti, 17 mai 2011 incepind cu ora 17. Adresa: Strada General Magheru Nr. 25, corp. D, parter. Prelegerile de la Baia Mare se vor tine la Biserica Bunavestire, Str. Agriculturii Nr. 8 miercuri 18 mai de la ora 18:30. Va rugam transmiteti acest anunt la cit mai multi, prin biserici, universitati, liceie, online, pentru a asigura participarea unui numar cit mai mare de participanti. 

 

 
Informatii aditionale pot fi obtinute de la Parintele Emil Ember (AFR Baia Mare) la tel. 262-434-207, sau 744-881-805 (celular). 
 
 
ANUNTURI
 
 
Din partea organizatiei pro-vita Mercy’s Action Mission am primit cea mai recenta scrisoare lunara a ei care poate fi citita aici: www.mercysactionmission.com Organizatia isi are sediul la Arad si se profileaza pe consiliere pre-avort avind ca obiectiv pastrarea sarcinii. Organizatia are clinici si in alte centre, cum ar fi Deva, Hunedoara si Brasov. 
 
 
DECLARATIA DE LA TIMISOARA
 
 
Datorita d-tra am trecut de 6.000 de adeziuni la Declaratia de la Timisoara si ne apropiem de 6.100. Va multumim. Tinta este de 7.500. Mai este loc. Va rugam continuati sa semnati si sa dati mai departe la cit mai multi sa o semneze.  
 
 
Semnarea Declaratiei se face in doua etape. Bifati linkul si semnati Declaratia. http://www.alianta-familiilor.ro/decl_timisoara.php  Dupa aceea veti primi un mesaj care va va cere sa confirmati semnatura apasind pe un link de confirmare. Fara confirmarea semnaturii, numele si semnatura d-tra nu vor apare in lista semnatarilor. Linkul de confirmare a semnaturii apare in limba englaza cu urmatorul text: “Thanks for filling out our petition, you’re almost done! Please confirm your signature by clicking on the link below:” (Adica: “Multumim pentru ca ati completat formularul petitiei. Semnarea petitiei e aproape gata. Va rugam confirmati-va semnatura apasind pe linkul de mai jos.”) 
 
 
Declaratia accepta doar o singura semnatura pe adresa electronica. Ca atare, sugeram ca in situatiile unde doua persoane folosesc aceasi adresa electronica, de exemplu sotul si sotia, semnatura sa fie data in numele ambilor soti, de exemplu “Ioan si Maria Ionescu.”   
 
 
Rugaminte: Va rugam semnati Declaratia cu numele intreg nu doar cu initiale. Va multumim. 
 
 
NU-I DE GLUMA!

Situatia demografica a Romaniei a devenit atit de critica incit este practic iremediabila, afirma expertul in demografie roman, Profesorul Vasile Ghetau. Ne-a atras atentia articolul dinsului publicat pe aceasta tema ieri. Il preluam si-l publicam in intregime. Va rugam transmiteti mai departe. Avortul si lipsa de interes pentru viitor ne indreapta spre disparitie biologica. http://cursdeguvernare.ro/vasile-ghe%C8%9Bau-directorul-centrului-pentru-cercetari-demografice-demografia-romaniei-e-iremediabil-compromisa.html 

 
 
 
Dacă granitele României nu s-ar fi deschis în 1989,  si dacă am presupune că rata natalității s-ar fi menținut, controlat, la cotele dinainte de această dată, acum am fi fost cu vreo patru milioane mai mulți, avansează un scenariu imaginar Vasile Ghetău, directorul Centrului pentru Cercetări Demografice din subordinea Academiei Române, în cercetarea sa din 2007 „Declinul demografic si viitorul populatiei României”. „Scăderea populatiei în sine nu e răul cel mai mare. Răul cel mai mare e că s-a produs prin reducerea natalității, ceea ce a afectat structura populației pe vârste. O reducere a populației tinere și o creștere a ponderii populației vârstnice are repercusiuni economice catastrofale.  
 
 
E o tendintă europeană. Europa e bolnavă demografic în ansamblul ei, dacă lăsăm la o parte țări cu o natalitate ridicată Irlanda, Islanda, Franța, Regatul Unit, Suedia, care au 1,8-2 copii la o femeie. Sunt semne că civilizatia europeană actuală se duce. După 2015 numărul de decese în Europa va fi mai mare decât numărul de născuți. E o civilizație care și-a terminat încărcătura ei de progres. Ce se va întâmpla la noi? Imaginați-vă că generațiile 67-70 ies la pensie după 2020-2030. Vor fi generații foarte mari. Vor trebui întreținute economic. Dacă fertilitatea se menține la nivelul actual, iată cine va trebui să le susțină: generațiile născute după 1989, la jumătate fată de cele dinainte”, arată Ghetău. 
 
 
La momentul 2007, când Ghetău a întocmit cercetarea amintită, a luat în calcul trei scenarii posibile: -ideal (dacă natalitatea ar fi crescut de la acea dată); -optimist (dacă rata natalității ar fi rămas măcar la aceeași cotă de 1,3 copii/femeie); și -pesimist (dacă natalitatea scade și mai mult)
 
 
Azi, în 2011, Ghețău afirmă că ne aflăm deja în scenariul pesimist, ceea face ca toate prognozele din 2007 să fie rectificate cu minus, si face imposibilă o altă predictie. „Având în vedere ce s-a întâmplat în ultimii doi ani, criza, reducerea veniturilor, toate vor avea un cost demografic îngrozitor. Eu la ora actuală nu mai văd că s-ar putea face ceva pentru a redresa situația demografică a României. 
 
 
Noi încă nu stim care e impactul total al crizei asupra demograficului, în tot spatiul european. Demograficul se schimbă foarte greu în timp. Factorii de scădere au apărut, dar până se instalează mecanismele care să modifice, durează o perioadă care trece prin om, prin gândirea lui”. „În 2010 vom observa un lucru pe care nu l-am mai văzut niciodată. Pentru prima dată sporul natural a fost negativ pe tot parcursul anului. Noi aveam întotdeauna 3 luni pe an în care sporul natural era mai mare. O legătură între lunile de toamnă cu nupțialitate ridicată, cu o reacție în iulie-septembrie în care numărul de născuti era mai mare decât numărul decedaților. În 2010 pentru prima dată avem scăderi și în cele trei luni. 
 
 
În fiecare an în ultimii 20 de ani am avut 40.000 scădere naturală. În 2010 am avut 50.000. E imposibil să mai crească în 2011, pentru că nu mai are de unde. Nu știm până unde va merge scăderea natalității. Apar și semne de creștere a mortalitătii. E imposibil acum să mai spui ce se mai poate face. Mai ales dacă te uiți la bătaia de joc a politicul, cu măsuri incoerente”, zice Ghețău. Sociologul spune că scăderea natalității are cauze psihologice – printre care principala ar fi incertitudinea zilei de mâine, iar soluțiile ar fi trebuit identificate si implementate de 20 de ani, nu acum când situația pare iremediabil compromisă. „Chiar dacă s-ar reporni economia, eu nu pot croi la ora actuală niciun proiect de redresare demografică a României, pentru că nu am pe ce. După ce am făcut totul în ultimii doi ani ca să împingem natalitatea cât mai jos, ce ar trebui să mai facem acum? Restructurarea rolului statului asistential e un discurs actual, dar natalitatea scade de 20 de ani, clasa politică a văzut asta, de ce n-a făcut nimic de 20 de ani? Fie nu sunt capabili să realizeze cum lucrează mașinăria demografică, dar mai probabil, ei stiu că asta necesită costuri mari, care trebuie făcute azi, fără ca mâine când vor veni alegerile să se vadă ceva. Nu va ști nimeni ce ai făcut. Si atunci, nu se sinucid politic. Ei stiu unde să bage banii ca să se vadă. Dar cândva vor trebui să dea socoteală. 
 
 
Ministerul muncii nu are nicio prognoză. Niciun minister nu ne consultă, de fapt. Prognoza e un instrument exceptional în contextul în care într-o societate fenomenele se produc după aceste programe. O societate în care se mutilează evolutia legică a unui fenomen, prognoza nu mai are nicio valoare. E ca si înainte de 1989. În 1986 de exemplu eram la Statistică si cineva întelept de la conducere s-a gândit că dacă ne cer ăstia să facem recensământ la anul (ultimul recensământ fusese în 1977)? Si se spune că a ajuns asta la urechile lui Ceausescu, care ar fi întrebat într-un CPEEX „cine are nevoie de datele de la recensământ? CSP-ul, aveti nevoie?” Nu! Nimeni nu a avut nevoie. Nici cei de azi nu au nevoie de date de prognoză. Totul e de azi pe mâine. Totul e improvizatie”. 
 
 
PENTRU ROMANII DIN SPANIA
 
 
Atentie parinti care aveti si cresteti copii in Spania! Pe 5 iulie 2010 a intrat in vigoare in Spania la Ley Organica sobre Salud Sexual y reproductiva y de la Interrupcion voluntaria del embarazo, adica legea privind sanatatea sexuala si reproductiva si de intrerupere voluntara a sarcinii. Copiii sunt deja indoctrinati in aceasta lege care personifica ideologia seculara si sexuala a partidului socialist spaniol. Este o lege periculoasa si programa scolara care implementeaza legea este anticrestina. Printre altele, copiii sunt invatati sa nu ia in seama educatia sexuala sau valorica pe care parintii doresc sa le-o dea acasa.  
 
 
Ce-i de facut? Colegii din Spania de la Foro de la Familia ne informeaza ca au creat un Observatorio Adoctrinamiento de Genero care are ca scop sa informeze parintii spanioli privind pericolele educatiei sexuale promovata in scolile spaniole si modul in care parintii pot contracara presiunea ideologica a statului spaniol. Sunteti rugati sa va informati accesind pagina web http://www.adoctrinamientodegenero.org Va reamintim in caz ca nu mai retineti ca anul trecut d-l avocat Roger Kiska a dat in judecata in Curtea Europeana a Drepturilor Omului Guvernul spaniol pentru invalidarea acestei legi pe motiv ca incalca drepturile parentale.
 
 
VRETI SA FITI INFORMATI?
 
 
Buletinul informativ AFR apare in fiecare Marti si e dedicat mai mult stirilor de ultima ora, iar publicatia AFR online apare in fiecare Joi si e dedicata mai mult comentariilor si opiniilor. Cei care doriti sa primiti saptaminal stiri si comentarii la zi privind valorile si evenimentele legislative, politice si sociale care va afecteaza familiile, atit la nivel national cit si la nivel unional si international, sunteti invitati sa va abonati la buletinul informativ saptaminal AFR. Cum? Inregistrindu-va numele si adresa electronica pe pagina home a sitului nostru electronic www.alianta-familiilor.ro

 

 

Alianta Familiilor din Romania

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Up