LOADING

Type to search

Stiri Generale / Evenimente

Ortodoxie la Toulouse

Share

Prezenţa semnificativă a românilor în zona sud-vestică a Franţei, şi mai ales în oraşul Toulouse, a impus crearea unei parohii ortodoxe care să-i reunească pe credincioşii români din regiunea Midi-Pyrennes. Comunitatea s-a dezvoltat, cu binecuvântarea IPS Iosif, începând cu 2004, în jurul părintelui Timotei Lauran, devenit între timp, în 2008, episcop pentru Spania şi Portugalia. Bunele relaţii cu Arhiepiscopia Catolică de Toulouse au favorizat cedarea spre folosinţa parohiei, începând cu luna martie a anului 2008, a actualei biserici, situată în plin centrul oraşului. Capela a servit câteva zeci de ani comunităţii spaniole din regiune, însă în urma diminuării numărului de credincioşi, a fost părăsită, fiind folosită la un moment dat drept depozit pentru biblioteca Institutului Catolic, situat în apropiere.

În anul 2008, în luna august, noul preot al comunităţii române din Toulouse, părintele Roger Coresciuc, săvârşeşte prima liturghie în calitate de paroh. Se va continua activitatea misionară începută de P. S. Timotei, punându-se accent pe slujirea regulată, în fiecare duminică şi sărbătoare, precum şi pe cateheza adulţilor şi a copiilor. Şansa de a putea săvârşi dumnezeiasca liturghie în fiecare duminica este dată şi de faptul că Arhiepiscopia Catolică a acceptat ca această biserică să fie pusă integral la dispoziţia parohiei ortodoxe fără restricţionări sau limite privind numărul slujbelor sau ora săvârşirii acestora. În acest sens, activitatea liturgică şi catehetică s-a dezvoltat, nemailipsind din programul slujbelor Vecernia şi Utrenia, înainte de fiecare dumnezeiască liturghie, precum şi cateheza duminicală dedicată copiilor. Se încearcă şi permanentizarea catehezei de sâmbăta seara, adresată adulţilor, având ca temă în special exegeza epistolelor pauline.


Disponibilitatea Arhiepiscopiei Catolice de a oferi acest loc de închinare se va concretiza în scurt timp si intr-o formă contractuală, Mitropolia Ortodoxă a Europei Occidentale şi Meridionale aflându-se în discuţii cu proprietarii, în vederea semnării unui contract pe termen lung, care să ofere caracter permanent prezenţei ortodoxe în această biserică. In acest sens, se vor demara şi unele lucrări care să ofere spaţiului un etos ortodox, dintre care cea mai importantă este iniţierea proiectului unui iconostas.

Este interesant faptul că, deşi parohia este una românească, nu lipsesc credincioşi ortodocşi de alte naţionalităţi. Este remarcabil că, în fiecare duminică sunt prezenţi mai mult de 15 ortodocşi francezi, unii din ei botezaţi chiar în cadrul parohiei. Buna înţelegere franco-română, pe tărâmul aceleiaşi credinţe impune dublarea în limba franceză a momentelor importante din liturghie: astfel Apostolul, Evanghelia, anumite ectenii, alese de fiecare dată aleatoriu, Tatăl nostru, sunt rostite şi în limba română şi în limba franceză. Ospitalitatea celor care i-au primit pe români în propria ţară este răsplătită de credincioşii români prin felul sincer, deschis şi primitor de a-i integra pe ortodocşii francezi în comunitatea românească. De asemenea cuvântul de învăţătură rostit de către preot este prezentat de fiecare dată în ambele limbi. Se remarcă de asemenea sensibilitatea ortodocşilor francezi faţă de specificul trăirii ortodoxe: părintele Roger Coresciuc a iniţiat în acest sens cursuri de muzică bizantină, la care prezenţa franceză este apreciabilă. Nu putem trece cu vederea nici faptul că psalţii francezi se străduiesc să ofere toate răspunsurile în limba română. De asemenea au fost pregătite câteva conferinţe dedicate iconografiei ortodoxe.

Cu binecuvântarea IPS Iosif, parohia poartă hramul Acoperământului Maicii Domnului. Ca şi în anii anteriori, şi în acest an credincioşii s-au unit în rugăciune pentru a preaslăvi lucrarea minunată a Maicii Domnului. Slujba privegherii săvârşită în ajunul sărbătorii, a fost urmată, in ziua prăznuirii, de dumnezeiasca liturghie, la care au participat un număr însemnat de credincioşi. Agapa la care au participat toţi cei prezenţi a constituit un moment de împărtăşire frăţească şi de bucurie duhovnicească.

Conştienţi că prezenţa ortodoxă într-un spaţiu care începe să devină tot mai necreştin este doar lucrarea lui Dumnezeu, credincioşii ortodocşi ai Parohiei româneşti din Toulouse nădăjduiesc că mărturia lor poate fi atât una misionară cât şi una socială. Imaginea României în Europa se construieşte şi prin astfel de mărturii, demne, aducătoare de speranţă şi de încredere că lucrarea lui Dumnezeu se poate împlini începând de la altfel de crâmpeie de lumină duhovnicească.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Up