LOADING

Type to search

Stiri Generale / Evenimente

Papa Benedict al XVI-lea renunță la Pontificat

Share

Potrivit canonului Bisericii Catolice, Papa poate demisiona, chiar dacă atunci când este uns în fruntea Bisericii lumea se aşteaptă ca el să primească această funcţie pentru tot restul vieţii. Aceleaşi reguli prevăd faptul că demisia Papei nu trebuie acceptată de cineva anume, deşi trebuie înştiinţat măcar Colegiul Cardinalilor.

De-a lungul vremii, au existat mai multe cazuri când suveranii pontifi au decis să renunţe la postul de îndrumător al Bisericii Catolice, cel mai recent exemplu datând însă din secolul al XV-lea. 

Primul papă care a renunţat la funcţie a fost Papa Benedict al IX-lea, care în 1045 a ales beneficiile materiale rolului de îndrumător al catolicismului. Locul său a fost luat de Gregory al VI-lea, care a renunţat la rândul său după numai un an de zile. 

Cel mai celebru caz de „demisie papală” a avut loc în anul 1294, când Papa Celestine V, după numai cinci luni de pontificat, a dat un decret papal prin care stipula fără niciun dubiu faptul că Papa poate demisiona, lucru pe care l-a şi făcut la scurt timp. 

Ultimul papă care a demisionat a fost Pope Gregory al XII-lea (1406 – 1415), sperând că astfel va pune capăt schismei din sânul Bisericii Catolice, ce ameninţa să destrame definitiv catolicismul vest european.

Sursa: EVZ.ro 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *