LOADING

Type to search

Stiri Generale / Evenimente

Patriarhul României: „Maica Domnului este icoana vie a Bisericii”

Share

Maica Domnului este icoana vie a Bisericii a spus Patriarhul României credincioşilor prezenţi la hramul Bisericii Sfântul Anton Curtea Veche. Preafericirea Sa a explicat tuturor că această sărbătoare ne ajută mult şi în urcuşul nostru duhovnicesc pentru că Maica Domnului ne învaţă postul, rugăciunea, smerenia şi împlinirea voii lui Dumnezeu cu bucurie.

În ziua sărbătorii Bunei Vestiri, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a oficiat Slujba Sfintei Liturghii în Biserica Domnească de la Curtea Veche, cu prilejul hramului istoric. Acest hram a fost fixat de ctitorii lăcaşului de cult, Mircea Voievod şi Doamna Chiajna, la zidirea edificiului bisericesc, în anul 1559.

Din soborul slujitor au făcut parte şi: Părintele Arhim. Paisie Teodorescu, Vicar patriarhal, Pr. Florin Busuioc, Protoiereul Protopopiatului Sector 3 Capitală, Pr. Paroh Gheorghe Zaharia, preoţi şi diaconi.

Maica Domnului este model de smerită ascultare

În cuvântul său, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, făcând referire la dialogul purtat între Arhanghelul Gavriil şi Maica Domnului, precum şi la exprimarea în mod liber a acceptului acesteia de a primi în pântecele ei pe Hristos Domnul, a evidenţiat faptul că „Maica Domnului este model de smerită ascultare”, şi a subliniat cât de mult  preţuieşte Dumnezeu libertatea omului.

„Aceasta ne arată cât de mult preţuieşte Dumneze să libertatea omului deoarece ne propune mântuirea, dar nu ne-o impune; Dumnezeu ne propune viaţa veşnică, ne propune iertarea păcatelor, ne propune sfinţirea vieţii, dar nu ne-o impune, ci aşteaptă ca noi în mod liber să spunem da, iată roaba sau robul Domnului, fie mie după cuvântul Tău”, a spus Preafericirea Sa.

Patriarhul României a mai precizat că scopul Întrupării Fiului Veşnic a lui Dumnezeu din Fecioara Maria este sfinţirea omului şi este izbăvirea lui de păcat şi de moarte.

Maica Domnului este icoana vie a Bisericii

Totodată, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a precizat că Maica Domnului a devenit icoana vie a Bisericii şi a arătat că „aşa cum s-a sfinţit ea prin lucrarea Duhului Sfânt prin zămislirea şi naşterea lui Hristos din ea, tot aşa şi credincioşii în Biserică prin toate Sfintele Taine se sfinţesc, se pregătesc pentru înviere, mai întâi pentru învierea sufletului din moartea pricinuită din păcat şi aşteaptă învierea trupului la sfârşitul veacurilor, când va veni Hristos să judece vii şi morţii, şi a cărui împărăţie nu va avea sfârşit”.

De asemenea, Preafericirea Sa a mărturisit că Maica Domnului mijloceşte înaintea lui Dumezeu pentru noi oamenii, prin rugăciunile ei izbăveşte din moarte sufletele noastre, iar la judecata de apoi va fi apărătoare şi rugătoare pentru cei care s-au pocăit, dar nu au mai avut timp să săvârşească fapte de pocăinţă.

Sursa știre și foto: www.basilica.ro

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *