LOADING

Type to search

Stiri Generale / Evenimente

Pelerini în căutarea normalității duhovnicești

Share

Ziua de 27 septembrie constituie moment de prăznuire a unuia dintre cei mai importanți ierarhi din istoria Bisericii Ortodoxe Române, anume Sfântul Martir Antim Ivireanul, Mitropolitul Țării Românești. În Arhiepiscopia Dunării de Jos, această zi poartă noi profunde semnificații pentru că în anul Domnului 2019, se împlinesc 10 ani de la ridicarea Eparhiei Dunării de Jos la rangul de Arhiepiscopie și aÎnaltpreasfințitului Părinte Dr. Casian Crăciun la slujirea de Arhiepiscop.

Așa cum în toate bisericile eparhiei acest eveniment a fost cinstit cu slujire liturgică și diverse activități misionare și la Penitenciarul Galați, în cadrul căruia funcționează Capela ”Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, s-a gândit o activitate educativă și duhovnicească pentru deținuți. Astfel, cu binecuvântarea vrednicului nostru Arhiepiscop și cu sprijinul autorităților Penitenciarului de maximă siguranță din Galați, a fost selectat un grup de șase deținuți din cadrul ”regimul de deținere închis” pentru a merge în pelerinaj dincolo de zidurile penitenciarului la două biserici istorice din orașul Galați: Biserica Precista și Biserica Mavromol. Pentru că ambele biserici poartă hramul Adormirii Maicii Domnului, ele sunt apreciate cu multă evlavie și dragoste de către credincioși a fi două nestemate de pe salba Sfintei Fecioare Născătoare de Dumnezeu.Importanța acestei ieșiri în comunitate a acestui grup de creștini privați temporar de libertate este dată de faptul că pe lângă închinarea la altarul capelei penitenciarului, au săvârșit un rar gest de normalitate duhovnicească și anume au participat la rugăciune într-un spațiu liber de încorsetările unui loc de detenție.

Pelerinii însoțiți de preotul capelan și cadre ale penitenciarului au sosit la ora 08.30 în timpul slujbei Utreniei la Biserica Mavromol. Se știe că această biserică veche de 310 ani a fost cea mai bogată mănăstire din târgul Galaților, a adăpostit prima școală domnească din oraș la anul  1765 și este renumită pentru rugăciunile tămăduitoare de suflet și trup ce se fac aici la Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului ”Mavromolissima”. Grupul de pelerini s-a închinat cu evlavie la icoana făcătoare de minuni, au asistat la slujbă, au observat frumusețea picturii, a Catapetesmei, a pardoselii din mozaic venețian și au vizitat de asemenea Muzeul Parohial al acestui Așezământ. Pelerinii au fost impresionați de obiectele bisericești vechi păstrate cu grijă în acest muzeu îngrijit de iubitul și apreciatul părinte paroh Mihai Gherghe. După vizitarea muzeului, pelerinii au fost serviți cu o gustare de post împărtășindu-sede comuniunea dragostei mesei frățești. La plecare grupul de pelerini mulțumind lui Dumnezeu pentru toate, au poposit cu rugăciune preț de câteva minute și la locul unde a fost înmormântat Episcopul Cosma Petrovici.

În jurul orei 10.00 grupul de pelerini a ajuns la cel mai vechi monument istoric din orașul Galați, Biserica Precista, unde a participat cu răbdare și bucurie la Sfânta și dumnezeiasca Liturghie slujită de Preacucernicul Părinte Valentin Diaconu. După Sfânta Liturghie părintele Valentin a prezentat istoricul acestei biserici fortificate ridicată în timpul domnitorului Vasile Lupu. S-a apreciat arhitectura sintetică moldo-valaho-transilvăneană, turnul clopotniță, pictura, icoanele (parcă vii) ale catapetesmei și lucrătura zidurilor dotate cu creneluri și împodobite cu discuri de ceramică. Prin grija Protoiereului de Galați, Preacucernicul Părinte Paroh Ionel-Eugen Buruiană, grupul de pelerini s-a bucurat de agapa creștină. La final,  persoanele private temporar de libertate și însoțitorii lor au primit daruri din partea parohiilor vizitate: carte bisericească, cruciulițe și iconițe.

Pelerinii s-au întors în instituția Penitenciarului cu sufletele pline de speranță, întăriți în credință și cu voința de a câștiga grabnic libertatea pentru a fi din nou în mijlocul familiilor lor.

Să ne ajute bunul Dumnezeu să ne bucurăm de cât mai multe momente de împlinire duhovnicească și toate aceste experiențe binecuvântate să dăinuie în inimile noastre încălzite de candela învățăturilor Mântuitorului nostru Iisus Hristos!

 

Preot Capelan Ovidiu Gafton

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *