LOADING

Type to search

Stiri Generale / Evenimente

Praznicul Înălţării Sfintei Cruci în Arhiepiscopia Dunării de Jos

Share

Sărbătoarea Înălţării Sfintei Cruci a reprezentat pentru clerul şi credincioşii Eparhiei Dunării de Jos un prilej de înaltă trăire duhovnicească.

Pentru a spori evlavia şi bucuria duhovnicească a credincioşilor prezenţi la hramul bisericii „Sfânta Cruce“ din municipiul Galaţi,Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, la ceas de Vecernie, a adus racla ce adăposteşte o părticică din lemnul Sfintei Cruci, aflată în patrimoniul sacru al Eparhiei Dunării de Jos.

Mulţimea preoţilor şi credincioşilor a întâmpinat cinstita Cruce la intersecţia aflată în apropierea bisericii gălăţene de pe strada General Eremia Grigorescu, într-o deosebită atmosferă de evlavie şi emoţie sfântă şi au purtat-o în procesiune către locaşul de cultocrotit de Sfânta Cruce.

Sutele de credincioşi s-au închinat şi au sărutat Sfânta şi de viaţă făcătoare Cruce şi s-au bucurat de binecuvântarea Arhiereului de la Dunărea de Jos, ajuns în mijlocul lor.

După săvârşirea Vecerniei cu Litie și a Acatistului Sfintei Cruci, chiriarhul Dunării de Jos a ţinut un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre semnificațiilesărbătorii Sfântei Cruce şi despre necesitatea iertării în viaţa credincioşilor.

În contextul derulării la început de an şcolar a programului eparhial de sprijinire a copiilor cu posibilităţi materiale reduse din fiecare parohie, prin oferirea de ghiozdane complet echipate, chiriarhul Dunării de Jos a dăruit ghiozdane unor copii de la Centrul social „Casa Tudor” din Galați. Această acţiune social-filantropică se înscrie în programul Arhiepiscopiei Dunării de Jos, prin care 4.000 de copii nevoiaşi sunt ajutaţi pentru a avea cele necesare studiului în noul an şcolar.

La final, toți credincioșii prezenți s-au închinat și au sărutat racla ce adăpostește o părticică din lemnul Sfintei Cruci, au fost binecuvântați de ierarh și au primit litie de la preoți.

Situată pe teritoriul canonic al Arhiepiscopiei Dunării de Jos, în cadrul Protopopiatului Galaţi, cuprinzând cartierul I.C. Frimu din municipiul Galaţi, parohia „Sf. Cruce“ este o parohie tânără, fiind înfiinţată după anul 2001 pentru a răspunde nevoilor spirituale ale credincioşilor din această zonă a oraşului. Întrucât parohia Sfânta Cruce din Galaţi avea doar o capelă, care cu timpul s-a dovedit a fi neîncăpătoare, din anul 2005, cu ajutorul Milostivului Dumnezeu, cu sprijinul credincioşilor inimoşi din parohie şi nu numai, precum şi prin implicarea activă a membrilor Consiliului şi Comitetului parohial, sub coordonarea pc. pr. paroh Laurenţiu Giurgea, sprijinit de către pc. pr. coslujitor Marius Tudorel Florea a început construcţia unei frumoase și mari biserici, care în prezent este pregătită pentru sfinţire.

În dimineaţa zilei de 14 septembrie, la praznicul Înălţării Sfintei Cruci, racla a fost adusă în Catedrala Arhiepiscopală din Galați, unde după rânduiala specială de scoatere a Sfintei Cruci spre închinare a fost săvârşită Sfânta Liturghie de către Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos.

Pe tot parcursul dimineţii, credincioşii au participat la Sfânta Liturghie şi s-au putut închina acestui mare dar al creştinătăţii.

Între credincioşii participanţi s-au aflat şi elevii din clasele de liceu de la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Apostol Andrei“ din Galați.

La momentul cuvenit, teologul Paul Marian Stroe a primit hirotonit întru diacon.

În cuvântul de învățătură, Părintele Arhiepiscop a vorbit despre sensurile Sfintei Cruci în ortodoxie şi folosul cinstirii ei.

După Sfânta Liturghie, Arhiepiscopul Dunării de Jos i-a binecuvântat pe toți credincioșii prezenți la slujbă și le-a oferit iconițe.

 

pr. Rareş Bucur

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *