LOADING

Type to search

Stiri Generale / Evenimente

Praznicul Pogorârii Sfântului Duh la Catedrala Arhiepiscopală din Galați

Share

Duminică, 07 iunie 2020, la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, marele praznic al  Pogorârii Duhului Sfânt, a fost sărbătorit cu evlavie, prin săvârşirea Sfintei Liturghii de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, la altarul de vară al acestui sfânt locaș, în prezenţa rugătoare a credincioşilor din municipiul Galați.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de preoţii şi diaconii Catedralei arhiepiscopale.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a vorbit credincioșilor despre lucrarea Duhului Sfânt ca parte integrantă a operei de mântuirea a neamului omenesc realizată de Sfânta Treime.

Chiriarhul a mai arătat că, prin Pogorârea Duhului Sfânta peste Sfinții Apostoli în ziua Cincizecimii, se celebrează și formarea Bisericii și botezarea miilor de credincioși care în acea zi au crezut în mesajul Evangheliei mântuirii prin Iisus Hristos.

”Şi în sufletele şi în inimile noastre, Preasfânta Treime a actualizat vuietul şi flăcările de foc ale Preasfântului Duh, care de la Sfinţii şi Dumnezeieştii Apostoli, în centru fiind Născătoarea de Dumnezeu, s-au aşezat şi s-au odihnit în sufletele păstorilor de suflete din toate parohiile şi mănăstirile eparhiei şi aici la Catedrală, în ziua întemeierii Bisericii văzute, slujitorii, credincioşii, împreună cu Tatăl, şi cu Fiul şi cu Sfântul Duh, Arhitectul supremei iubiri, cum a arătat Părintele Stăniloae şi Cel care a întemeiat şi biserica de acasă şi Biserica sacramentală”, a spus ierarhul Dunării de Jos.

După Sfânta Liturghie, Părintele Arhiepiscop a sfinţit o icoană a Sfintei Treimi, realizată de un pictor gălăţean pentru Catedrala Arhiepiscopală.

Întrucât prin Hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române nr. 629/2009, prima duminică după data de 1 iunie a fost numită ”Duminica Părinţilor şi a Copiilor”, pentru a cultiva mai intens comuniunea de iubire şi respect dintre părinţi şi copii, ierarhul Dunării de Jos a citit astăzi mesajul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, intitulat ”Familia creştină – icoană a iubirii lui Dumnezeu în lume”, prilejuit de această duminică.

”Îi mulţumim lui Dumnezeu şi Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru duhovnicescul şi înălţătorul cuvânt adresat slujitorilor şi credincioşilor, la sărbătoarea părinţilor şi copiilor, în anul omagial al pastoraţiei părinţilor şi copiilor, care, prin cuvântul Întâistătătorului Bisericii noastre, au primit mulţumiri şi binecuvântare, deoarece o perioadă de timp şi sfântul locaş de închinare şi şcoala au fost adăpostite în iubirea părintească a părinţilor luminaţi de Dumnezeu şi de Biserică, deveniţi dascălii, învăţătorii şi sprijinitorii prin modelele lor a mai bunei orientări a fiilor lor care acum se pregătesc de examene”, a spus arhipăstorul Dunării de Jos.

În continuarea Sfintei Liturghii, chiriarhul Dunării de Jos a săvârşit rânduiala Vecerniei speciale numită și Vecernia plecării genunchilor în cadrul căreia au fost rostite cele șapte rugăciuni de invocare a Duhului Sfânt şi s-au sfinţit ramurile de nuc – simbol al limbilor de foc ce au stat deasupra capetelor Sfinţilor Apostoli.

La sfârşitul sfintelor slujbe, Înaltpreasfinţia Sa le-a oferit credincioşilor prezenţi, pe esplanada Catedralei, rămurele de nuc, pentru a vesti şi celor de acasă, care din binecuvântate pricini nu au fost prezenţi la biserică, bucuria praznicului Pogorârii Duhului Sfânt.

 

Pr. Rareş Bucur

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *