LOADING

Type to search

Stiri Generale / Evenimente

Praznicul Pogorârii Sfântului Duh la Catedrala Arhiepiscopală din Galați

Share

Duminică, 16 iunie 2019, la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, marele praznic al  Pogorârii Duhului Sfânt, a fost sărbătorit cu evlavie, prin săvârşirea Sfintei Liturghii de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, împreună cu soborul de preoţi şi diaconi ai acestui sfânt locaș, în prezenţa rugătoare a mulţimii credincioşilor din municipiul Galați.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de corul mixt al Catedralei Arhiepiscopale.

La momentul cuvenit, mulți credincioși prezenţi la slujbă fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine.

În cuvântul de învățătură, Înaltprea­sfinția Sa a vorbit credincioșilor desprelucrareaDuhului Sfânt ca parte interaganta a operei de mântuirea a neamului omenesc realizată de Sfânta Treime.

„Așa cum rugina dispare atunci când fierul ruginit este așezat în foc puternic, iar fierul întunecat începe să lumineze și din rece el se încălzește, asemenea este și cu firea noastră omenească ruginită și rece de păcate. Prin pogorârea și prezența Sfântului Duh, Care își trage obârșia din Tatăl, firea noastră omenească își vede rugina topită în Har și răceala din interior devine căldură lăuntrică.

Urcă Hristos ca să ridice firea omenească la Dumnezeu și Tatăl Îl coboară, prin dragostea Fiului, pe Sfântul Duh care să-și facă locaș în noi. Duhul Sfânt ne dă la botez pecetea darului Duhului Sfânt și astfel se lărgesc spațiile înguste ale minților, ale inimilor și ale sufletelor noastre care devin biserici”, a spus ierarhul.

Chiriarhul a mai precizat că, prin Pogorârea Duhului Sfânta peste Sfinții Apostoli în ziua Cincizecimii, se celebrează și formarea Bisericii și botezarea miilor de credincioși care în acea zi au crezut în mesajul Evangheliei mântuirii prin Iisus Hristos.

În continuarea Sfintei Liturghii, chiriarhul Dunării de Jos a săvârşit rânduiala Vecerniei speciale numită și Vecernia plecării genunchilor în cadrul căreia au fost rostite cele șapte rugăciuni de invocare a Duhului Sfânt şi s-au sfinţit ramurile de nuc – simbol al limbilor de foc ce au stat deasupra capetelor Sfinţilor Apostoli.

La sfârşitul sfintelor slujbe, după datină, Înaltpreasfinţia Sa i-a binecuvântat pe cei prezenți, le-a oferit iconițe și toți, pe esplanada Catedralei au primit rămurele de nuc, pentru a vesti şi celor de acasă, care din binecuvântate pricini nu au fost prezenţi la biserică, bucuria praznicului Pogorârii Duhului Sfânt.

 

Reporter: pr. Rareș Bucur

Imagine: Daniel Lare

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *