LOADING

Type to search

Stiri Generale / Evenimente

Predarea religiei în şcolile publice

Share
Stimată Doamnă Ministru Ecaterina Andronescu,
Organizaţiile noastre îşi manifestă îngrijorarea pentru atacurile repetate faţă de predarea religiei în instituţiile publice de învăţământ, atacuri orchestrate de organizaţii care au ca unică raţiune de a fi marginalizarea actului de credinţă în societate şi impunerea agendei ideologice secular-ateiste.
De ani buni, la fiecare debut de an şcolar, aceste organizaţii, care, deşi nu au reprezentativitate reală, se pretind a fi „reprezentanţi ai societăţii civile”, încearcă pe toate căile posibile nu numai eliminarea simbolurilor religioase din şcoli, ci şi eliminarea predării religiei, în paralel cu promovarea secularismului agresiv şi a unei pretinse „toleranţe” faţă de anumite categorii „discriminate” religios.
Noua solicitare de modificare a manualelor de religie, despre care am aflat din presă joi 4 octombrie 2012, este o altă diversiune: întrucât nu au reuşit să obţină modificarea legii în sensul dorit (eliminarea orei de religie), secular-ateiştii urmăresc să facă practic inutilă predarea acestei materii prin transformarea cursului de religie într-unul de istorie călduţă, din care să fie scoase referirile la sistemul de valori tradiţionale, moral-religioase. Cei în cauză îşi motivează acţiunile prin pretinsa grijă faţă de copiii îndoctrinaţi cu o „religie intolerantă şi agresivă”, însă ei înşişi promovează o agendă ideologică agresivă şi realmente intolerantă la adresa persoanelor cu convingeri moral-religioase.
Am aflat, de asemenea, cu stupoare despre o tentativă, de inspiraţie bolşevică, de intimidare a directorilor de şcoli, ameninţaţi cu plângeri penale pentru vini închipuite privind modalitatea de organizare a orelor de religie. Dorim să vă informăm şi vă rugăm să transmiteţi celor vizaţi, că vă oferim asistenţă juridică gratuită prin juriştii şi avocaţii noştri. De altfel, vă reamintim că în urmă cu 6 ani am avut o astfel de colaborare de succes. Atunci a avut loc o încercare de îndepărtare a simbolurilor religioase din şcoli, coordonată de aceleaşi persoane, cu sprijinul unei instituţii a statului (Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării). Spre meritul comun, ministerul pe care îl conduceţi şi organizaţiile noastre au reuşit contracararea în instanţă a acestui atac.
Ne afirmăm convingerea că predarea religiei în şcoli, evident cu respectarea deplină a libertăţii de opţiune şi de convingere a reprezentanţilor legali ai minorilor, este stringent necesară în perioada actuală, de accelerată dezintegrare socială, în care copiii şi tinerii sunt lipsiţi de modele şi de repere morale reale. Rămânem dispuşi la dialog şi vă rugăm pe această cale să ne consideraţi partenerii ministerului şi ai dvs. personal în orice demers onest pentru ridicarea calităţii actului educaţional şi spre beneficiul societăţii în general.
Cu preţuire deosebită,
Alianţa Familiilor din România, prin Bogdan Mateciuc
Asociaţia PRO VITA Fil. Bucureşti, prin Bogdan Stanciu
Asociaţia pentru Apărarea Familiei şi Copilului, prin Virgil Vlăescu
Asociaţia „Ortodoxia Tinerilor”, prin Claudiu Bălan
Asociaţia WorldTeach, prin Beniamin Lup
Alianţa pentru Demnitate Naţională, prin Iulian Capsali
Asociaţia „Rost”, prin Claudiu Târziu
Asociaţia Civic Media, prin Victor Roncea
Societatea Ortodoxă a Femeilor Române, Filiala Iaşi, prin Margareta Vlad
Asociaţia de Știinţe Etnologice din România
Ateneul Tătaraşi, Iaşi, prin Liviu Brătescu
Asociaţia „Alexandu Lăpuşneanu”, Iaşi, prin Aurica Ichim
Asociaţia Communio, Iaşi, prin Eugenia Burdea
Asociaţia „Dialog pentru Dezvoltare”, Iaşi, prin Isabela Cioata
Fundaţia Naţională pentru Dezvoltare Comunitară, Iaşi, prin Dana Răileanu
Asociaţia Meşterilor Populari din Bucovina, prin Florin Cramariuc
Asociaţia Meşterilor Populari din Ţinutul Neamţului, prin Costi Lungu
Asociaţia „Artă şi Tradiţii Meşteşugăreşti” Alba, prin Petruţa Pop
Claudiu Târziu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *