LOADING

Type to search

Stiri Generale / Evenimente

Prospecțiuni dupa gaze de șist în perimetrul Mănăstirii Putna, care afectează pânza freatică

Share

Fără acordul Mănăstirii Putna, o firmă de prospecţiuni geologice desfăşoară explozii subterane controlate cu dinamită, care afectează pânza freatică din jurul sfântului lăcaş, unde odihneşte trupul Sfântul Ştefan cel Mare.

Călugării Mănăstirii Putna au blocat activitatea firmei geologice SC Prospecţiuni SA din Bucureşti care caută prin explozii controlate hidrocarburi şi gaze de şist. Călugării au descoperit că unele izvoare sau fântâni din jurul mănăstirii au fost poluate uşor cu hidrogen sulfurat în urma prospecţiunilor geologice. Apa potabilă pentru mănăstire şi comuna Putna poate fi afectată datorită prospecţiunilor geologice cu dinamită.

Monahul Iustin, consilierul juridic al Mănăstirii Putna, a făcut demersurile legale către autorităţi pentru interzicerea prospecţiunilor geologice pe teritoriul aparţinând Mănăstirii Putna. Părintele Anastasie a afirmat că explozia cu dinamită controlată afectează fonic pe o suprafaţă de 10 Km în subteran, iar apele freatice pot fi prin unda de propagare perturbate de cutremure de mici dimensiuni, ce duc la infestarea cu sulf a izvoarelor de apă potabilă.

Părintele stareţ Melchisedec Velnic a cerut Prefecturii Judeţului Suceava să blocheze activitatea firmei care caută în realitate gaze de şist şi vor de fapt „transformarea Mănăstirii Putna într-o nouă Roşia Montana”.

(Ionuț Tene)
 

Mai jos puteți consulta contestația pe care Mănăstirea Putna a făcut-o pentru avizul de mediu primit de firma S.C. Prospecțiuni S.A.:

Contestatie aviz mediu SC Prospectiuni la Ag. Mediu Suceava.pdf

 

 

CREDINȚĂ ȘI ȘTIINȚĂ

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *