LOADING

Type to search

Stiri Generale / Evenimente

PS Macarie: „Sfântul Ștefan ne aduce aminte că istoria și destinul creștinismului se confundă cu martiriul”

Share

A treia zi de Crăciun, 27 decembrie 2016, când Biserica face pomenirea Sfântului Apostol și Întâiul Mucenic și Arhidiacon Ștefan, Preasfințitul Părinte Episcop Macarie Drăgoi al Europei de Nord s-a aflat în mijlocul românilor din Roskilde, Danemarca. Cu acest prilej părintele episcop Macarie a săvârșit Sfânta Liturghie, fiind înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, iar credincioșii prezenți la slujbă, împreună cu copilașii din comunitate, au cântat colindele tradiționale românești.

Preasfințitul Macarie, în cuvântul său de învățătură a vorbit despre viața Sfântului Ștefan și despre ce înseamnă a fi creștin și a-l urma pe Hristos astăzi.

În această a treia zi de Crăciun, în plina bucurie a marelui Praznic, Sfântul Ștefan ne aduce aminte că istoria și destinul creștinismului se confundă cu martiriul. Cine era Sfântul Ștefan? Un tânăr curajos, plin de entuziasm și insuflat de harul Sfântului Duh, un tânăr care era atât de curat în intențiile sale și străin de orice patimă în așa fel încât chipul său strălucea ca al unui înger. Cu toate acestea, acest înger în trup, acest tânăr angelic a fost ucis cu pietre, cu sălbăticie și cu necruțare. Ucis fiind cu pietre, în aceste chinuri, asemenea Mântuitorului nostru Iisus Hristos pe cruce, a înălțat o rugăciune pentru ucigașii săi. Cred că aceasta este cea mai înaltă treaptă a viețuirii creștine, să ai milă față de ucigași în timp ce tu ești ucis fără de milă. Ne aducem aminte de sfinții închisorilor și de acest testament al unuia dintre ei: „Să nu ne răzbunați!”. Sfântului Ștefan ne arată faptul că toți cei prigoniți pentru credință moștenesc împărăția Cerurilor. Sunt atât de adevărate cuvintele Sfântului Apostol Pavel „că toți cei care voiesc să viețuiască cucernic în Hristos Iisus vor fi prigoniți” (II Timotei 3,12). De aceea noi cei care suntem împreună cu Sfântul Ștefan, în acest martiriu în ținuturile scandinave, îl rugăm să ne ocrotească și să ne ajute în mărturisirea noastră”.

În următoarele zile, Părintele Episcop Macarie, va continua, în Danemarca și Suedia, să viziteze pe cei bolnavi și însingurați în așezămintele spitalicești și sociale și la domiciliul acestora.

www.episcopiascandinavia.se

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Up