LOADING

Type to search

Stiri Generale / Evenimente

PS Părinte Episcop Macarie: „Durerea de mamă este una dintre cele mai mari și adânci dureri pe care le cunoaște umanitatea!”

Share

În aceste zile, Preasfințitul Părinte Episcop Macarie se află în vizită pastorală la românii din peninsula Iutlanda, Danemarca.

Sâmbătă, 18 ianuarie 2020, ierarhul român a săvârșit Sfânta Liturghie cu pomenirea celor adormiți, iar dupa amiază Privegherea, în Paraclisul Mănăstirii Ortodoxe Române „Sfinții Cuvioși Macarie Romanul și Ioan Iacob Hozevitul” din Ikast.

Duminică, 19 ianuarie 2020, la prăznuirea Sfinților Cuvioși Macarie cel Mare și Macarie Alexandrinul, Părintele Episcop Macarie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie de hram în parohia românească din Vejle-Kolding. În cadrul slujbei, au fost înălțare rugăciuni stăruitoare  pentru reîntregirea familiei medicului Camelia Smicală din Finlanda despărțită de copilașii săi Johan-Mihail și Maria-Alexandra.

În cuvântul său, Preasfințitul Macarie s-a referit la durerea acestei greu încercate mame, asigurându-o că nu este lăsată singură: „Durerea de mamă este una dintre cele mai mari și adânci dureri pe care le cunoaște umanitatea. Durerea de mamă strigă către ceruri în împrejurările grele ale vieții, mai cu seamă atunci când o mamă este despărțită de copiii ei, răpiți sau uciși. Sunt multe mărturii în Sfânta Scriptură: în Vechiul Testament, de la Rițpa care și-a văzut cei șapte fii uciși de gabaoniți și până la Solomonia, mama celor șapte frați Macabei, care și-a văzut fiii uciși înaintea ei, martirizați de către un crud persecutor. Iar în Noul Testament: de la mamele îndurerate care și-au văzut pruncii uciși de învârtoșatul și tiranicul Irod și până la mama văduvă din Nain la a cărei durere Mântuitorul nostru Iisus Hristos a săvârșit prima minune a învierii fiului ei și totodată până la mama canaaneancă, care s-a rugat pentru fiica ei chinuită de demoni, într-un adânc de smerenie, iar întru credința ei neșovăielnică, Domnul Iisus Hristos a miluit-o, spunând câteva cuvinte pe care nu le-a mai rostit altă dată: „Mare este credința ta, fie ție după cum voiești” și fiica ei s-a tămăduit în ceasul acela. Însă cea mai mare durere de mamă, care depășește orice durere este cea a Preasfintei Fecioarei Maria prin a cărei inimă a trecut sabia răstignirii și uciderii Fiului său. De ce vă spun acum despre durerea de mamă? Deoarece nu departe de noi, în Finlanda, o mamă greu încercată și îndurerată este despărțită, împotriva voinței ei de copilașii, care de asemenea doresc să rămână lângă mama lor. Ne rugăm neîncetat pentru medicul român Camelia-Mihaela Smicală despărțită samavolnic de copilașii ei Johan-Mihail și Maria-Alexandra. Neîncetat îi pomenim în rugăciuni și le purtăm de grijă cu toată ființa noastră. Ieri am vorbit cu ea la telefon și era deznădăjduită. De aceea, împreună îi spunem: Nu ești singură, greu încercată și îndurerată mamă! Oricât ai crede că Dumnezeu nu te aude și nu te vede să ști că nu este așa. De aceea am pomenit acum de aceste îndurerate și greu încercate mame menționate în Sfintele Scripturi, față de care Dumnezeu a făcut milă, mângâindu-le și întărindu-le. Iubită mamă Camelia-Mihaela, Dumnezeu te vede și te aude, iar noi îți suntem alături și nu putem rămâne indiferenți, reci și nepăsători față de durerea ta de mamă. Așa cum odinioară Împăratul David nu a rămas nepăsător față de durerea Rițpei căreia i-au fost uciși cei șapte copii, așa cum odinioară Regele Solomon a făcut dreptate ținând seamă de iubirea de mamă, așa și noi, în Hristos, îți suntem alături, iubită mamă, cu toată ființa noastră. Nu te teme!  Hristos te poartă pe brațele Sale milostive, iar noi, în Hristos, te pomenim și te asigurăm că așa cum Dumnezeu s-a milostivit spre atâtea mame, se va milostivi și spre tine!”

La slujbă au participat numeroși credincioși care au primit iconițe din partea Preasfințitului Părinte Macarie, iar copilașii, după ce s-au împărtășit cu Sfintele Taine, au primit mai multe daruri din partea părintelui episcop.

 

www.episcopiascandinavia.se

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *