LOADING

Type to search

Stiri Generale / Evenimente

Recuperatoarea sacrului

Share
Pe 20 februarie se năștea la Rădăuți scriitoarea Lucia Olaru – Nenati, mare iubitoare de poezie eminesciană și de literatură pentru copii. Este promotoarea culturii profunde, a valorii autentice, neștirbite. Vă recomand volumele Nesfârștile vămi (Ed. Eminescu, 1979), Ucenicia de aur și purpură (Ed. Eminescu, 1985), Arca de frunze (Ed. Augusta, 2003) și Sentimentul spiralei (Ed. Tipo Moldova, 2012).
 
(Alături de poetul Grigore Vieru)

Este o autoare care rupe întunericul ignoranței: Ni s-a dat ordin să trăim lumina. Sensul vieții este dat de regăsirea Cuvântului. Miza este nimic altceva decât strălucirea sufletului. Înțelege deplin Evanghelia altruismului: Împrumută fiecare din lumina mea o parte. Fiecare suflet este o torță de lumină ce oglindește iubirea divină (Așa sa lumineze lumina voastră…, zice Învățătorul divin). Este o iubitoare de liniște sihastră, o creștină în căutarea smereniei: Nu sunt decât o umbră. 

Criticul Victor Teișanu: Lucia Olaru Nenati este o poetă a vibraţiilor adânci, aducând la suprafaţa textului, de predilecţie, viziuni candide şi serafice. De la primele poeme până astăzi a crezut în miza sa pe sinceritate şi inspiraţie, pe un anume aticism al stilului, refuzând cu program vulgaritatea şi ermetismele forţate. Citindu-i poezia, nu simţi chinul elaborării ci dimpotrivă, ai sentimentul că totul este frust şi spontan, învăluit mereu în nimbul cald al feminităţii. Lucia Olaru Nenati pare constant antrenată într-un travaliu de recuperare dureroasă a sacrului, chiar şi în lirica de dragoste. În total antagonism cu spiritul troglodit, Lucia Olaru Nenati jinduieşte după puritate şi adevăr, înfruntând cu vădite sacrificii ostilitatea contemporanilor.
 
 
 
Previous Article

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Up