LOADING

Type to search

Stiri Generale / Evenimente

Reuniunea Tinerilor Ortodocși de la Baia Mare

Share

184031.p

 

Peste 3500 de tineri ortodocși din țară și din străinătate se vor întâlni anul acesta, la începutul lunii septembrie, la Baia Mare, în cadrul Reuniunii Tinerilor Ortodocși, aflată la a doua ediție. Evenimentul, care se va derula în intervalul 3-6 septembrie, este organizat de Episcopia Maramureșului și Sătmarului, cu sprijinul Mitropoliei Clujului și a primăriei municipiului Baia Mare. Proiectul este susţinut şi de alte instituţii locale, preoţi şi familii care locuiesc în vecinătatea oraşului. Aproape 30 de parohii ortodoxe din judeţul Maramureş au confirmat implicarea în susţinerea evenimentului, iar peste 1.500 de tineri vor fi cazaţi în gospodăriile unor ţărani din satele apropiate orașului.

Dezbateri, seminarii, mese rotunde și vizite la muzee, propuneri pentru Reuniunea Tinerilor Ortodocși de la Baia Mare

Reuniunea Tinerilor Ortodocşi din România are un caracter cultural şi marchează anul Sfintei Euharistii şi al Sfinţilor Martiri Brâncoveni. Astfel tinerii vor avea ocazia să participe la dezbateri, seminarii, mese rotunde și să viziteze muzee şi locuri deosebite din Baia Mare. Vor fi discutate teme precum:  Sfinţii Brâncoveni – Modele ale Credinţei Mărturisitoare; viaţa tinerilor ortodocşi practicanţi; Tinerii – în Lumina Anului Omagial Euharistic; istoria locală a Maramureşului: Pintea Viteazul şi curajul de a sta împotrivă; conştiinţa identităţii noastre naţionale, culturale şi religioase.

Primirea tinerilor ortodocși din țară, a celor din diaspora, precum și a participanților din Bisericile Ortodoxe surori din străinătate, se va face luni, 1 septembrie, la Catedrala „Sfânta Treime”. A doua zi va fi organizat un program special pentru oaspeții din străinătate. Pentru prima dată la întâlnire vor participa tineri din Grecia, Ucraina, Moldova şi din câteva ţări ale Europei Apusene.  Pe 3 septembrie va fi organizat un pelerinaj prin Maramureșul istoric și Țara Lăpușului, ocazie cu care participanții vor putea să cunoască și să descopere locuri pline de frumusețe și farmec ale orașului Baia Mare și a împrejurimilor.  Deschiderea oficială a manifestării va avea loc în după-masa zilei de 3 septembrie, de la ora 17, în fața Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” , unde cei prezenți vor lua parte la un program de rugăciune, discuții și prezentarea delegațiilor din străinătate.

În fiecare zi, tinerii se vor ruga împreună în 12 biserici parohiale din Baia Mare și vor dezbate temele propuse în grupuri mici organizate în 12 școli din municipiu. Participanții vor rosti împreună rugăciunile de seară la Catedrala Episcopală și vor asculta cuvintele încurajatoare și pline de învățături ale ierarhilor. În fiecare seară, pe scena din apropierea Catedralei, manifestarea va fi întregită de bucuria cântecului românesc. Programul artistic va fi susţinut în mare măsură de tineri artişti consacraţi din Maramureş şi din ţară. Miercuri seara va avea loc un program artistic de muzică pop şi folk, iar joi şi vineri: muzică populară. Pe durata celor 4 zile, timp în care se desfășoară reuniunea tinerilor ortodocși, vor avea loc și vizite la mai multe muzee din Baia Mare, printre care Muzeul Satului, Pavilionul de Etnografie, Muzeul de Artă şi Muzeul de Istorie și Muzeul de Mineralogie. Prin aceste vizite se dorește stimularea atât a tinerilor localnici, cât şi a celor care vor veni în Baia Mare pentru cunoaşterea oraşului, a frumuseţilor şi valorilor autentice pe care le deține municipiul.

Un eveniment inedit va avea loc joi după-masa, de la ora 15:30, când maestrul Dan Puric va susține conferința „Ortodoxia și identitatea noastră națională”. În deschidere vor cânta artiștii grupului Brio Sonores. O altă activitate specială va avea loc în seara zilei de 5  septembrie, când va fi organizată de la ora 19:00, procesiunea „Bucuria credinței”, pe traseul: Centrul Vechi – Primărie – Bulevardul Unirii – Catedrala „Sfânta Treime”.

Reuniunea tinerilor ortodocși, un act de rezistență în fața secularizării

„Reuniunea tinerilor ortodocși era o necesitate, mai ales că s-a ajuns la o stare de risipire colectivă”, a afirmat Pr. Milan Bălan, consilierul sectorului Teologic – Educațional al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului. Părintele a precizat că această stare de risipire este improprie omului, o spun și Sfinții Părinți, aceasta pentru că omul a fost creat ca ființă integră, unitară și echilibrată.

„Ne îngrijorează, mai ales, înăbușirea sufletului românesc pe diferite căi, în special tineretul este o victimă în acest sens. Există pericolul pierderii identități în timp, de la o generație la alta. Este momentul, ca noi toți, în special tinerii, să etaleze ce au mai valoros: cultural, religios și artistic. Reuniunea tinerilor ortodocși poate fi un act încurajator, de rezistență în fața valurilor secularizante care ne bântuie. Biserica nu face decât să își împlinească datoria, conducând oamenii spre mântuire și ținând conștiința credincioșilor trează. Este momentul ca tânăra generație să preia mesajele adânci «Cine suntem?» și să înțeleagă că nu-i totul pierdut, că-i posibil să pierdem tot patrimoniul material, dar sufletul să ne rămână viu”, a transmis într-un interviu realizat de Radio Renașterea, Părintele Milan Bălan, consilierul sectorului Teologic – Educațional al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.

 

Autor: Andreea Pâgleşan 

Marius Matei

Preot in Floresti, jud. Cluj. Autor al cărții "Harta credinței. Meditații catehetice pentru copii și adulți", Editura Lumea credinței, București, 2020.

  • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *