LOADING

Type to search

Stiri Generale / Evenimente

Rezultatele consultării publice „Familia – între aspirații și realități”

Share

La inițiativa „Coaliției pentru Familie și Constituție” (www.coalitiapentrufamilie.ro), structură informală care reunește asociații și fundații civice cu activitate în domeniul protecției vieții și familiei, s-a derulat pe o perioadă de 3 săptămâni o primă consultare publică privind problemele familiei românești contemporane și soluții la acestea.

Participanții au fost solicitați să răspundă la 4 întrebări:

  1. Care sunt principalele atacuri la adresa familiei în societatea contemporană și ce măsuri de protecție propuneți?
  2. Cum poate fi încurajată constituirea familiilor? Ce măsuri de susținere a familiilor deja existente considerați a fi oportune?
  3. Credeți că înscrierea actualei definiții a familiei din Codul Civil în Constituție ar contribui la întărirea instituției familiei?
  4. Ce măsuri considerați esențial a fi luate pentru protecția, educarea și dezvoltarea copiilor?

Demersul a vizat atât identificarea problemelor, cât și a posibilelor soluții, scopul fiind o colectă de idei valoroase ce urmează să îmbrace forma unor propuneri de politici publice.

Inițiatorii au încercat separarea consultării de-a lungul unor linii (crono)logice, respectiv constituirea familiei – existența cotidiană a acesteia – creșterea și educarea copiilor, urmând așadar stadiile firești ale dezvoltării nucleului familial.

Consultarea s-a derulat fără pretenția de a atrage opinii academice, deși au răspuns și persoane din mediul universitar de specialitate. Intenția a fost să se ceară opinia membrilor unor familii obișnuite, care se confruntă deci cu probleme „obișnuite”.

În total au fost primite circa 100 de răspunsuri de la persoane din medii foarte variate confesional, profesional și familial, precum și de la structuri asociative. Fără să fi căutat ca respondenții să fie un „eșantion sociologic reprezentativ”, inițiatorii consultării sunt încântați de diversitatea punctelor de vedere și le mulțumesc celor care și-au rupt din timpul lor liber pentru a sprijini efortul comun de întărire a familiei.

În săptămânile ce urmează, va fi adus în atenția publicului un planul de acțiune concretă, bazat pe răspunsurile la consultarea publică.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *