LOADING

Type to search

Stiri Generale / Evenimente

Sarbatoarea romanilor din Jönköping, Suedia

Share
Zi de hram a fost sâmbătă, 1 octombrie 2011, de sărbătoarea Acoperământul Maicii Domnului, şi în parohia românească din Jönköping, Suedia. Slujba Sfintei Liturghii a fost săvârşită de Preasfinţitul Macarie, Episcopul Europei de Nord.

Sărbătoarea a fost încununată de ruga bănățeană, prin portul, dansul și datinile străbune ale copiilor, tinerilor și adulților din comunitatea parohială din Jönköping .

„Parohia Acoperământul Maicii Domnului din Jönköping este constituită în mare parte din credincioşii români din Banatul Sârbesc, stabiliți în Suedia începând cu anii 60, care îşi cultivă cu statornicie și demnitate identitatea românească și credința lor ortodoxă pe aceste meleaguri umbroase ale Europei de Nord. Cu prilejul hramului, în fiecare an, se organizează la Jönköping Ruga bănăţeană, manifestare de suflet care a dat o dimensiune frumoasă și prăznuirii de anul acesta”, a precizat Preasfinţitul Macarie, Episcopul Europei de Nord.

 
În acest an, se împlinesc 39 de ani de când regretatul părinte profesor Alexandru Ciurea a săvârșit prima Sfântă Liturghie, în anul 1972, pentru românii din Jönköping. Părintele Alexandru Ciurea, profesor la Institutul Teologic din București, a fost trimis la începutul anilor 70 de vrednicul de pomenire Patriarh Iustinian să organizeze prima parohie românească în ținuturile scandinave care a fost întemeiată la Stockholm, în anul 1971, cu filii în Suedia, Danemarca, Norvegia și Finlanda.
 
Urmașii în slujire ai părintelui Ciurea la Stockholm, preoții Anton Poșircă și Toader Doroftei au purtat de grijă credincioșilor din Jönköping, oraș situat în centrul Suediei, până la sfârșitul anului 2008, când noul episcop Macarie al Europei de Nord a pus bazele unei parohii ortodoxe române cu hramul Acoperământul Maicii Domnului și Sfinții Cuvioși Paisie de la Neamț și Daniil Sihastrul.
 
Ținând seamă de specificitatea acestei comunități, unde majoritatea credincioșilor provin din zona  Banatului, Preasfințitul Episcop Macarie l-a hirotonit preot pe seama parohiei din Jönköping, pe tânărul  Ovidiu Teodor Băncilă, care împreună cu soția sa Marica provin din zona Banatului montan.
 
Duminică 2 octombrie 2011, Preasfințitul Episcop Macarie a săvârșit Sfânta Liturghie în Parohia Ortodoxă Română Adormirea Maicii Domnului din Stockholm.
 
Cu acest prilej s-a sărbătorit împlinirea a 25 de ani de la înființarea acestei parohii din capital Suediei, păstorită de preotul Gheorghe Borca. În parohie se va înălța și o biserică de lemn în stil maramureșan, piatra de temelie fiind pusă în anul 2009 de către IPS Mitropolit Laurențiu al Ardealului și PS Episcop Macarie al Europei de Nord.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *