LOADING

Type to search

Stiri Generale / Evenimente

Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei la Galaţi

Share

Evenimentele organizate de Arhiepiscopia Dunării de Jos cu prilejul sărbătorii Sfântului Andrei, primului apostol al lui Hristos, ocrotitorul spiritual al României şi, de 28 de ani ocrotitor al Galaţiului, au culminat astăzi, 30 noiembrie, în ziua de cinstire a apostolului.

De asemenea, anul acesta se împlinesc şi 24 de ani de când moaştele Sfântului Apostol Andrei au fost aduse pentru prima dată în oraşul de la Dunăre, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei.

În debutul Sfintei Liturghii, ierarhii prezenţi la sărbătoarea andreiană s-au închinat la moaştele Sfântului Apostol Andrei, aleSf. M. Mc. Pantelimon, Sf. Ierarh Nectarie, Sf. Ierarh Luca al Crimeii şi Sf. Cuv. Mc.  Efrem cel Nou, aşezate spre închinare în baldachinul special amenajat în incinta Catedralei Arhiepiscopale.

Sfânta Liturghie a fost săvârşită astăzi în Catedrala arhiepiscopală din Galaţi de un sobor de arhierei, preoţi şi diaconi, din care au făcut parte ÎPS Petru, Mitropolitul Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, ÎPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, PS Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud şi PS Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor.

La slujbă au participat profesori şi oameni de cultură, autorităţi locale şi judeţene, precum şi numeroşi credincioşi.

Cuvântul de învăţătură, a fost rostit de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian. Ierarhul a vorbit despre momentul chemării Sfântului Andrei pentru a deveni ucenic al Domnului nostru Iisus Hristos şi propovăduitor al cuvântului lui Dumnezeu, evidenţiind modul în care acest Apostol al Domnului a făcut cunoscută Evanghelia poporului român, amintind de dovezile care certifică credinţa noastră apostolică ortodoxă.

Totodată, Înaltpreasfinţia Sa a amintit celor prezenţi că Sfântul Apostol Andrei este ocrotitorul spiritual a numeroase locaşuri de cult din ţara noastră, între care se numără şi   Catedrala Mântuirii Neamului.

În continuare, mai mulţicopii şi credincioşi prezenţi la slujbă au fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine.

La finalul slujbei, în semn de binecuvântare, recunoştinţă şi preţuire pentrulucrarea jetfelnică desfăşurată în perioada de pandemie, Înaltpreasfinţia Sa a acordat cea mai înaltă distincţie eparhială pentru mireni -”Vrednicia andreiană”, medicilor, asistenţilor medicali şi personalului de îngrijire din opt spitale implicate în tratarea bolnavilor diagnosticaţi cu Covid-19.

Ierarhul Dunării de Jos a mulţumit în mod special cadrelor medicale din Secţiile ATI şi de la unităţile medicale desemnate pentru tratarea pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus.

Tot astăzi în Catedrala arhiepiscopală, din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel au fost înmânate de către ierarhii participanţi la eveniment,Diploma şi placheta omagială ale anului 2020, domnului George Enache, profesor la Facultatea de Istorie, Filosofie şi Teologie din cadrul Universităţii ”Dunărea de Jos” din Galaţi, pentru contribuţia deosebită adusă la realizarea filmului documentar ”Binefăcătorii”, produs de Trinitas TV şi lansat anul acesta în data de 27 octombrie, în care sunt cuprinse chipuri de mari filantropi ai bisericii noastre.

 

 

De asemenea, în săptămâna premergătoare sărbătorii de astăzi, 350 de elevi din judeţul Galaţi au primit diplome în semn de apreciere pentru participarea la concursul eparhial de eseuri intitulat ”Darul tinereţii creştine, imbold pastoral în pandemie pentru comunicare şi comuniune”.

La final, chiriarhul Dunării de Jos, ÎPS Casian a mulţumitierarhilor invitaţi şi tuturor participanţilor prezenţi la această sărbătoare eparhială, în care cu toţii ne arătăm evlavia şi dragoste pentru Sfinţii bineplăcuţi lui Dumnezeu.

Pe parcursul întregii zile, mulţi credincioşi au continuat să se închine la moaştele Sfântului Apostol Andrei şi ale celor patru sfinţi tămăduitori, cu respectarea strică a distanţării fizice şi a normelor igienico-sanitare în vigoare.

În aceste două zile de hram, pelerinii au primit din partea organizatorilor prin Sectorul Socia-filantropic al Arhiepiscopiei Dunării de Jos, cu sprijinul studenţilor voluntari gălăţeni de la specializarea Teologie Ortodoxă Asistență Socială, daruri constând în cărţi de rugăciune, iconiţe, apă şi cornuri.

 

Pr. Rareş Bucur

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Up