LOADING

Type to search

Stiri Generale / Evenimente

Se lansează “Poarta Albă”, filmul în care-l putem vedea pe Părintele Arsenie Boca în lagărul comunist

Share

Pe 17 octombrie se lansează în cinematografele din România filmul “Poarta Albă”, în regia lui Nicolae Mărgineanu. Filmul tratează subiectul oponenţilor întemniţaţi de regimul comunist în lagărul de la Poarta Albă, Constanţa. Premiera a avut loc pe 14 octombrie, la Bucureşti.

AMBA0793

Pelicula este inspirată din fapte reale şi porneşte de la descoperirea din anul 2007, făcută de un student la teologie, care observă pe fresca bisericii Sfântul Elefterie din Bucureşti că Pruncul Iisus, ţinut în braţe de Maica Domnului, este îmbrăcat în zeghe de puşcăriaş. Ştirea ar fi trecut neobservată dacă nu s-ar fi aflat că fresca fusese pictată în urmă cu 50 de ani chiar de părintele Arsenie Boca, fost deţinut la Poarta Albă şi în permanenţă supravegheat atent de Securitate.

În rolul părintelui Arsenie Boca a fost distribuit Bogdan Nechifor: “Mi s-a părut imposibil să fac personajul. Erau multe informaţii emoţionale şi atâtea mărturii. Părintele Arsenie Boca avea un har de a privi în sufletul omului. Cum joci asta?”

Marius Matei

Preot in Floresti, jud. Cluj. Autor al cărții "Harta credinței. Meditații catehetice pentru copii și adulți", Editura Lumea credinței, București, 2020.

  • 1

1 Comment

  1. Marius Matei 17 octombrie 2014

    Claudiu Tarziu wrote: „Aseară am fost la premiera filmului ”Poarta Albă”, de Nicolae Mărgineanu, la Cinema Studio. Un film tulburător despre unul dintre locurile de distrugere a elitelor românești de către regimul comunist: Canalul Dunăre-Marea Neagră. Un film despre absurdul unei ideologii, despre răutatea umană pusă în slujba unei utopii și despre rezistența la rău și urît prin credință.
    Deși am văzut prima dată pelicula pe 30 iunie a.c., în avanpremiera pe care am organizat-o, prin bunăvoința și în prezența regizorului, la cafeneaua culturală La Vulturi, aseară am urmărit-o din nou, cu aceeași emoție.
    Chiar dacă este o ficțiune, povestea se bazează pe fapte reale, în țesătura sa fiind recognescibile episoade din anumite cărți de memorii scrise de foști deținuți politic. Actorii au fost foarte bine aleși, debutanții Cristian Bota și Sergiu Bucur făcînd roluri remarcabile. Mi-a plăcut mult și Bogdan Nechifor, în rolul părintelui Arsenie Boca, dar și foarte scurta apariție, plină de dramatism, a excelentei Maria Ploae.
    Cîteva scene te pot urmări o viață, prin valoarea lor de simbol. Nu vi le redau aici, ca să nu vă lipsesc de plăcerea de a le vedea singuri, dar vă spun atît: pîinea, crucea și pruncul.
    Cu acest film, Nicolae Mărgineanu și-a arătat, încă o dată, nu doar măiestria, ci și sensibilitatea sufletească și atașamentul pentru valori perene. Și a fost răsplătit aseară cu un nou premiu al Uniunii Cineaștilor din România.”

    Răspunde

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Up