LOADING

Type to search

Stiri Generale / Evenimente

Serbare de rămas bun la Școala Generală din Micherechi, Ungaria

Share

Vineri, 15 iunie 2018, la Micherechi (Méhkerék), în Ungaria, a avut loc Serbarea de rămas bun pentru elevii de clasa a VIII-a ai Școlii Generale Românești care funcționează în această localitate.

Festivitatea s-a desfășurat în sala de sport a instituției și s-a bucurat de prezența cadrelor didactice, a elevilor din toate clasele și părinților, dar și a mai multor oficialități, între care s-au numărat Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, Preotul Paroh Ioan Bun și Arhidiaconul Emanuel Văduva, de la Catedrala din Giula, Domnul Marius Lazurca, Ambasadorul României la Budapesta, împreună cu familia sa, Domnul Casian Bun, Funcționar Consular la Consulatul General al României la Giula, Doamna Ana Ruja, Directorul Școlii Generale din Micherechi și gazda întregii manifestări, Doamna Krisztina Teleki-Szávai, conducătorul circumscripției de învățământ Blikk, din Giula, de care aparține și Școala din Micherechi, Doamna Margareta Tat, Primarul Micherechiului, Domnul Viceprimar Berthold Netea, Domnul Adrian Șimon, Directorul Executiv al Direcției Județene pentru Cultură și Patrimoniu Național Arad, Doamna Eva Iova-Șimon, Directorul Săptămânalului „Foaia Românească” din Giula, Doamna Anica Hoțopan Solcan, Diriginta clasei a VIII-a, absolvente, a Școlii Generale din Micherechi, ș.a. Prezentatorul întregului program a fost elevul Toszeczki Marc, din clasa a VII-a.

După intrarea festivă în sală a celor 7 elevi absolvenți de clasa VIII-a, însoțiți de Diriginta lor, a urmat intonarea imnurilor de Stat ale Ungariei și României, apoi un grup de 3 copii au cântat câteva cântece populare tradiționale, iar elevii absolvenți au cântat și ei, în grup: „Rămas bun, școală dragă!”.

Discursuri festive, pline de emoție și urări de bine pentru acești elevi aflați astăzi în centrul atenției, au fost adresate de Doamna Director Ana Ruja, Doamna Primar Margarata Tat și Doamna Profesoară Krisztina Teleki-Szávai.

IMG_3786

Un cuvânt de binecuvântare a fost rostit și de Preasfințitul Părinte Siluan, care i-a încredințat pe acești elevi, că dacă astăzi se încheie o etapă importantă din viața lor, din toamnă se vor deschide cu drag pentru ei porțile Liceului Românesc din Giula, iar dragostea profesorilor, a părinților și a altor persoane și purtarea lor de grijă, îi vor însoți și pe mai departe și i-a îndemnat pe acești copii să sporească neîncetat în tainele cunoașterii, dar și în însușirea limbii și culturii române, care sunt pecetea lor emblematică, pentru originea și neamul din care fac parte și o comoară ce le va deschide și alte căi importante pentru viitor. Totodată, Ierarhul a oferit 3 Diplome elevilor Petru Iova, din clasa a VIII-a, Rhethélyi Estera și Toszeczki Marc, din clasa a VII-a, pentru participarea la concursul de religie on-line intitulat „Alături de Hristos în Europa secolului XXI”, organizat în data de 10 martie 2018, de Colegiul Național Pedagogic „Gheorghe Lazăr” și Colegiul de Muzică „Sigismund Toduță” din Cluj-Napoca, împreună cu Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului.

Programul copiilor a continuat prin mesajul de rămas bun adresat de elevii din clasa a VII-a, după care, rând pe rând, elevii absolvenți s-au înfățișat înaintea publicului și au transmis, cu multă emoție, gândurile lor de mulțumire și recunoștință, precum și speranțele pentru viitor. La final, toți au primit din partea Directoarei carnetele de absolvenți, Diplome și Premii, iar alte daruri simbolice, potrivit tradiției din aceasta comună, le-au fost oferite din partea Primăriei și a altor instituții. Premiul I, dar și alte distincții, le-a primit elevul Petru Iova, care a participat la toate concursurile din școală și extrașcolare și s-a remarcat prin rezultate foarte bune la învățătură, dar calitățile și realizările importante ale fiecărui elev au fost evidențiate de Doamna Director Ana Ruja, la momentul potrivit.

Manifestarea s-a încheiat cu un cântec școlar specific, interpretat în comun, de elevii absolvenți, care au fost apoi felicitați de părinți, cadre didactice și de toți cei care au dorit.

La Școala Generală din Micherechi au învățat, în acest an școlar, un număr de 104 elevi, sub îndrumarea a 13 Profesori titulari și 2 Profesori suplinitori, iar clasa a VIII-a au absolvit-o un număr de 7 elevi.

Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria

Imagine: Arhid. Emanuel Văduva

Sincron:

PS Siluan

Marius Lazurca, Ambasadorul României la Budapesta

Ana Ruja, Directorul Școlii Generale din Micherechi

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *