LOADING

Type to search

Stiri Generale / Evenimente

Serbările de Crăciun, interzise?

Share

Mai multe grădinițe din Sibiu au interzis organizarea de serbări de Crăciun. Decizia a iscat valuri de reacții din partea părinților, unele pozitive, altele negative. Totul a plecat de la o recomandare pe plan național, venită din partea inspectorului general din Ministerul Educației.

 000000the-path-520x245

Consiliile profesorale din mai multe grădinițe sibiene s-au întrunit și au luat decizii privind serbările de Sărbători. Unele hotărâri au fost categorice.

“Nu vor avea loc serbări de Crăciun în sensul în care era înțeles până acum acest concept, în grădiniță. Părinții sunt rugați respectuos să înțeleagă această hotărâre, să o respecte și să nu mai facă presiuni asupra cadrelor didactice” – este anunțul postat la intrarea în una dintre unitățile de învățământ preșcolar.

O mămică a fotografiat acest anunț și l-a postat pe o rețea de socializare. În timp ce unii părinți s-au arătat revoltați, alții au susținut decizia. “Se pot organiza activități împreună cu părinții, de exemplu, în cadrul grădiniței, pentru a serba Crăciunul. Nu credeți că s-ar bucura mai mult să creați ceva împreună, în spiritul sărbătorilor, de exemplu?”, este reacția unei mămici.

Și multe grădinițe private s-au conformat. Grădinița “Learn and Play” și-a organizat deja evenimentele astfel încât acestea să nu se petreacă în incinta grădiniței. “Eu am și un hotel, așa că îmi permit să țin serbările în altă parte. Vorbim doar de cele de Crăciun, cele de sfârșit de an se pot organiza în grădiniță. Dar într-adevăr, este mai simplu și pentru copii să organizezi evenimentul într-un loc cu care ei sunt obișnuiți, nu în altă parte. Cei mici, însă, se acomodează repede”, spune managerul grădiniței, Bianca Dănoiu.

Inspectoratul Școlar Județean nu va sancționa directorii de grădiniță care nu țin seama de recomandarea de a nu organiza serbări de Crăciun. “Noi nu le-am făcut niciun fel de recomandări grădinițelor, până la urmă există și autonomie școlară. Orice decizie vor lua, noi nu vom lua măsuri împotriva lor. Cel mai corect ar fi să se ia acordul părinților, iar ce decid părinții, să fie literă de lege”, spune inspectorul general școlar din Sibiu, Ștefan Firu.

De unde a plecat

Responsabilii grădinițelor au aflat despre interdicția de a mai organiza serbări de Crăciun de la inspectorul general din cadrul Ministerului Educației, Viorica Preda. Aceasta le-a transmis omologilor din teritoriu, într-o videoconferință din luna septembrie, că “nu se vor mai organiza serbări cu copiii decât, eventual, la sfârşitul anului şcolar; se vor găsi alte modalităţi de întâlnire cu părinţii (excursii, plimbări, activităţi demonstrative, proiecte, etc. la care aceștia pot participa)”. Aceste recomandări au fost transmise și într-o scrisoare metodică trimisă către inspectoratele din țară, în care se mai recomanda și: “clasa va fi pavoazată cât mai simplu, în funcţie de proiectul tematic care se derulează şi se va evita încărcarea pereților cu materiale, cifre, litere, planşe cu plante, animale etc.”.

Recomandările par foarte clare, așa că mulți directori le-au și aplicat. În această săptămână, Viorica Preda și-a retras, însă, cuvintele.

“…Pentru cei care nu au citit sau nu au înțeles Scrisoarea metodică de anul acesta și pentru cei care își ascund propriile decizii. Punându-le în seama Consiliului de Administrație sau a mea, anunț public faptul că în învățământul preșcolar se pot derula serbări cu copiii și orice fel de manifestări care aduc bucurie și împlinire acestora și părinților lor” – acesta este răspunsul postat pe facebook de Viorica Preda.

Ministerul Educației a luat o poziție oficială abia vineri în această chestiune. “Una dintre recomandările care viza părinții a fost organizarea unor evenimente/momente, implicit sebări, în care părinții și copiii pot petrece un timp de calitate împreună la grădiniță. Afirmația inspectorului general pentru învățământ preșcolar din Ministerul Educației a avut ca scop accentuarea rolului pe care un cadru didactic/educator trebuie să-l aibă pentru a crea un dialog robust între școală și părinți, nicidecum interzicerea sau restricționarea desfășurării unor astfel de evenimente”, a fost anunțul postat de biroul de comunicare al ministerului.

Părerea psihologului

Psihologii cred că celor mici le crește stima de sine și încrederea, odată ce prezintă pe scenă, în fața părinților, rolul pe care l-au repetat pentru serbare.

“Este un context situațional încurajant pentru ei, chiar și pentru copiii care sunt mai timizi. De exprimare prin comunicare, verbală, emoțională, de exprimare corporală. Își dezvoltă acest fel de a comunica, de a transmite. Din punctul meu de vedere, nu este niciun factor stresant. Dacă vorbim despre educatori care nu țin cont de copil și fac chestia asta pentru imaginea lor de sine, atunci, da, este o problemă. Dar dacă vrei să reglezi chestia asta, îi trimiți pe acei educatori într-un program de formare, nu interzici peste tot în țară”, crede psihologul Ruxandra Marcu.

 

Sursa: Turnul Sfatului

Tags:
Marius Matei

Preot in Floresti, jud. Cluj. Autor al cărții "Harta credinței. Meditații catehetice pentru copii și adulți", Editura Lumea credinței, București, 2020.

  • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *