LOADING

Type to search

Stiri Generale / Evenimente

Sf. Andrei (30 noiembrie): Am gasit pe Mesia, ce se talcuieste Hristos!

Share
Bucura-te, sfinte Andrei, ca pe Mesia in inima ta l-ai primit! Ai gasit Calea Raiului, Adevarul eliberator si Viata fara de moarte. Mijloceste si pentru noi, intunecatii, sa le aflam pe acestea. Bucura-te, apostole al romanilor, ca mai intai ucenic al Botezatorului ai fost! Ne bucuram de sfintenia ta, ca pe multi pagani i-ai botezat. Bucura-te, ca ortodoxia credintei ai pastrat! Ne bucuram ca ai devenit un cer mai inalt decat cerul. Bucura-te, doctorie a bolnavilor, sfinte Andrei! Ne bucuram, pentru ca esti lumina celor intunecati de paganism. Bucura-te, ca pururea te rogi pentru noi Invatatorului ceresc! Apostole drag, ne atragi atentia asupra dragostei Mirelui divin: nu putem ramane indiferenti fata de martiriul tau. Cel dintai chemat, cheama-ne si pe noi spre altarul de rugaciune al Tatalui.

In al doilea deceniu al secolului trecut, dr. Ion Dinu descria astfel prezenta apostolului la pestera ce-i poarta numele: „Ci s-a oprit maritul Andreiu in plaiul dregatorilor Cutusone si Dura, unde este acum satul Ioan Corvin si padurea cu pestera sfintitoare, care a fost schit de odihna sfantului calator si loc de inchinare pentru el si pentru sfintii care au fost cu el, in calatoria de propovaduire. Multimea de trudnici si de daci si de geti si alani si greci si romani de pe tot plaiul au alergat la Sfantul Apostol, iar Andreiu ii invata si ii boteza in apele celor noua izvoare sfintitoare si tamaduitoare, pe langa schitul sau sfant, care izvoare se mai vad si pana acum, oglindind sfintitul schit si dand tamaduire si alinare celor bolnavi si sanatosilor. Si precum se vede si acum, sunt acele izvoare mai mari: Unu-n deal, spre rasarit,/ Ca acolo-i loc sfintit,/ Unu-n jos, catre apus,/ Ca acolo-i loc ascuns”.

Doamne Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis si s-a facut faptura, nu intoarce dumnezeiasca Ta fata de la noi cei pacatosi, ca sa nu vina asupra-ne mania cea groaznica si infricosatoare a durerilor, care este rodul pacatelor noastre pe care in toata ziua cu nesocotinta in chip nenumarat le savarsim. Noi suntem pacatosi si patimasi, netrebnici si plini de rautate, iar Tu esti izvorul vietii si al milostivirii; nu ne lasa, Doamne; nu trece rugaciunea noastra a pacatosilor, nici nu rasplati noua dupa nelegiuirile noastre, ci, pentru ca nu suntem vrednici a castiga prin sarguinta cea de toate zilele milostivirea Ta, daruieste-ne-o Tu, Doamne, ca un preamilostiv. Pentru rugaciunile apostolului Tau Andrei, daruieste-ne noua sanatate si viata ferita de toata rautatea. Pentru pomenirea lui cea de azi ne intareste cu darul Tau cel stapanitor, ca din adancul inimilor noastre, cu bucurie sa laudam praznuirea lui, si sa slavim preasfant numele Tau, in vecii vecilor. Amin.

Marius MATEI
Previous Article

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Up