LOADING

Type to search

Stiri Generale / Evenimente

Sf. Luca (18 octombrie): doctor, iconar, apostol!

Share

Sfantul Luca s-a nascut in Antiohia. in tinerete a studiat filozofia, medicina si arta. Sfantul Luca a venit in Ierusalim unde a venit la credinta in Hristos. El si Cleopa l-au intalnit pe Domnul inviat pe drumul spre Emmaus (Luca 24).
Dupa Pogorarea Duhului Sfant, Luca se reintoarce in Antiohia, apoi calatoreste spre Roma impreuna cu Sfantul Pavel convertind multime de evrei si pagani la credinta crestina. „Luca, doctorul iubit, … te saluta,” scrie Sfantul Apostol Pavel catre Coloseni (Coloseni 4:14). La solicitarea crestinilor, Sfantul Luca scrie o Evanghelie. In conformitate cu anumite dovezi, aceasta se intampla in jurul anului 60 A.D., iar conform altora in jurul anului 80 d.Hr. Dupa mucenicia Sfantului Apostol Pavel, Sfantul Luca propovaduieste Evanghelia de-a lungul Italiei, Dalmatiei, Macedoniei si altor regiuni.
La batranete merge in Libia si in Egiptul de Sus; din Egipt se reintoarce in Grecia unde continua sa propovaduiasca si sa converteasca cu mult zel in ciuda varstei sale.
In completare la Evanghelia sa, Sfantul Apostol Luca scrie Faptele Apostolilor si dedica amandoua aceste scrieri lui Teofil, guvernatorul din Ahaia.
La varsta de 84 de ani, idolatrii inraiti il prind si il tortureaza pentru credinta in Hristos, apoi il spanzura de un maslin in orasul Teba, in Boethia. Moastele sale facatoare de minuni sunt mutate la Constantinopol in timpul imparatului Constantiu, fiul Sfantului Constantin.
El picteaza trei icoane ale Prea Sfintei Nascatoare de Dumnezeu, dar si icoane ale Sfintilor Apostoli Petru si Pavel. Din acest motiv, Sfantul Evanghelist Luca este considerat fondatorul iconografiei crestine. Conform Traditiei, Sfantul Luca este cel care a pictat prima icoana a Maicii Domnului zisa Povatuitoarea sau Hodigitria, mentionata in Paraclisul Maicii Domnului:

Muta sa fie gura paganilor,
Care nu se inchina cinstitei icoanei tale,
Celei zugravite de sfantul
Apostol si Evanghelist Luca,
Ceea ce se cheama Povatuitoare.
(Paraclisul Maicii Domnului)

www.tineriortodocsi.webs.com

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *