LOADING

Type to search

Stiri Generale / Evenimente

Sfântul Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon a fost sărbătorit la Mănăstirea Lacu-Sărat din Brăila

Share

Sâmbătă, 27 iulie 2019, Mănăstirea „Sfântul Pantelimon“, situată în staţiunea Lacu-Sărat din imediata apropiere a municipiului Brăila, şi-a sărbătorit hramul.

Aşezământul monahal aflat sub ocrotirea Sfântului Mare Mucenic Pantelimon este locul unde monahiile închinoviate aici slujesc lui Dumnezeu şi semenilor, contribuind la alinarea suferinţelor trupeşti pentru bolnavii aflaţi la tratament în staţiune.

În apropierea locaşului de cult se află noul corp de chilii, care are şi rol de centru social şi filantropic, dar și cultural, întrucât acesta adăpostește un muzeu etnografic cu o impresionantă colecție de obiecte vechi tradiționale.

Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, împreună cu un mare sobor de preoţi şi diaconi.

Eveniment pastoral-misionar şi social-filantropic deopotrivă, hramul binecunoscutei mănăstiri brăilene a reunit numeroși pelerini sosiți în chip special la sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon, credincioşi aflaţi la tratament în staţiunea Lacu-Sărat, oficialităţi locale şi judeţene, cadre medicale din Brăila şi de la baza de tratament a staţiunii Lacu-Sărat,precum şi monahi şi monahii din mănăstirile Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

La momentul liturgic cuvenit, foarte mulți copii și credincioşii au fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine.

La sărbătoarea mănăstirii brăilene a participat și un grup de africani din Congo, Camerun, Ciad și Coasta de Fildeș,aflați în această perioadă la Galați la diverse programe de cercetare și studii post universitare, care s-au arătat fascinați și impresionați de frumusețea Ortodoxiei și și-au manifestat dorința de a cunoaște cât mai mult din tradițiile și obiceiurile poporului român.

La final, ierarhul Dunării de Jos a binecuvântatmuzeul etnografic, reamenajat în ultima perioadă în noul corp al aşezământului monahal, ce cuprinde obiecte autentice populare românești, mobilier, ceramică, obiecte de uz casnic, țesături de interior, costume tradiționale, meșteșuguri, dar și o colecție deobiecte și accesorii școlare semnificative din istoria învăţământului românesc.

Și în acest an, harnicele maici ale mănăstirii au pregătit peste 600 de pachete cu alimente pentru credincioșii prezenți la hram, iar pentru bătrânii de la centrul de recuperare din imediata vecinătate a mănăstirii au oferit hrană caldă.

***

Mănăstirea Lacu-Sărat este cea mai nouă mănăstire din judeţul Brăila, care şi-a început activitatea la 27 iulie 1996, când Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a sfinţit locul şi a pus piatra de temelie a bisericii. La 27 iulie 1999 s-a sfinţit biserica mănăstirii, cu hramul Sfântul Mucenic şi Doctor fără de arginţi Pantelimon, ocrotitorul şi vindecătorul bolnavilor, şi s-a inaugurat şi corpul de chilii al mănăstirii. Biserica mănăstirii este realizată din lemn, în stil maramureşean, cu o turlă-clopotniţă, care se ridică până la înălţimea de 24 metri. La interior, biserica este decorată cu icoane pictate. În custodia mănăstirii se află nouă icoane datând din secolul al XIX-lea.

Aşezământul monahal a fost binecuvântat, de-a lungul timpului, prin aducerea sfintelor moaşte ale Sfinţilor Dasie şi Emilian de la Durostor, Nectarie de Eghina, Sofronie al Ierusalimului ş.a., iar în anul 2009 s-a bucurat de vizita Sanctităţii Sale Bartolomeu I, a Patriarhului Teoctist al României, a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi a altor personalităţi ale vieţii religioase şi civile din ţară şi de peste hotare.

 

Reporter: pr. Rareș Bucur

Imagine: Daniel Lare

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *