LOADING

Type to search

Stiri Generale / Evenimente

Sfântul Nectarie, ocrotitorul românilor din Coslada

Share

Sfântul Nectarie de Eghina sau Taumaturgul a adunat în jurul său din timpul vieţii o mulţime de oameni care l-au ascultat, l-au iubit şi l-au văzut ca pe un sfânt. După oficializarea cultului de către Patriarhia Ecumenică în anul 1961, mai multe biserici din întreaga lume ortodoxă l-au luat ca ocrotitor. Printre ele, şi Parohia ortodoxă română ‘Sfântul Nectarie’ din Coslada, Spania, unde păstoreşte părintele George Cimpoca.

Deşi pe pământ străin, românii de aici, având în sufletul lor o nemărginită dragoste faţă de Dumnezeu şi faţă de sfinţii Săi, au reuşit să închege o comunitate statornică, centrul de greutate al comunităţii fiind biserica ce îl are ocrotitor pe Sfântul Nectarie. Iar sfântul îi ajută din plin pe cei care au dragoste faţă de el, dovadă fiind numărul foarte mare de credincioşi care vin la biserică şi se implică în activităţile iniţiate şi desfăşurate de parohul acesteia, preotul George Cimpoca. Dorinţa de a avea o viaţă mai bună, în care să nu mai ducă grija zilei de mâine, a atras un mare număr de români în Spania, mulţi dintre ei stabilindu-se în Peninsula Iberică împreună cu familiile lor. Bunăstarea, oferta generoasă de locuri de muncă au atras şi atrag în continuare. Aşa se face că, sub oblăduirea Sfântului Nectarie, în Coslada îşi duc în prezent viaţa un mare număr de români din diverse zone ale ţării.

Pentru comunitatea românilor de aici a fost numit de către Înalt Preasfinţitul Iosif, Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale şi Meridionale, începând cu data de 1 iunie 2007, părintele George-Ovidiu Cimpoca, până la acea dată consilier social-misionar în cadrul Episcopiei Dunării de Jos.

‘La începuturile ei, comunitatea parohială s-a întrunit şi şi-a desfăşurat activităţile liturgice, catehetice, misionare şi culturale într-un spaţiu din imobilul Parohiei catolice ‘Santa Cruz’. În timp, numărul credincioşilor coslădeni a crescut în privinţa frecvenţei la biserică, astfel încât s-a impus identificarea unui nou spaţiu, care să corespundă cât de cât nevoilor liturgice şi misionare.

Misiunea printre românii ortodocşi, şi nu numai printre ortodocşi, înseamnă a fi martor cu viaţa proprie, trăind în plinătate ceea ce am experimentat şi am văzut cu ochii noştri. Misiunea noastră aici înseamnă a promova binele, viaţa, dreptatea şi valorile creştine. Înseamnă a lupta împotriva oricărei forme de rău din noi şi din afara noastră. Cu răbdare şi perseverenţă, învingând chiar şi teama de a ne compromite imaginea’, explică părintele paroh George Cimpoca. Astfel, programul liturgic şi misionar din parohie este unul intens, slujbele religioase fiind săvârşite nu doar în duminici şi sărbători, ci ori de câte ori credincioşii au nevoie.

Evanghelia în fapte

Înţelegând misiunea pe care o are, părintele Cimpoca nu a aşteptat oamenii să vină la biserică, ci s-a implicat şi i-a adus în Casa Domnului, atrăgându-i nu doar pe adulţi, ci şi pe cei mici. Astfel, cu binecuvântarea Preasfinţitului Timotei, Episcopul ortodox român al Spaniei şi Portugaliei, au fost iniţiate şi se desfăşoară în cadrul parohiei mai multe activităţi, precum seri duhovniceşti, cu vizionarea de filme documentare şi artistice cu teme duhovniceşti, conferinţe sau campanii, cum a fost cea antiavort.

De asemenea, a iniţiat şi susţinut campania de donare de sânge ‘Dă o şansă vieţii!’ şi a organizat expoziţia de fotografie ‘Coslada – Ortodoxia românească în imagini’.

În acelaşi timp, în parohie au avut loc diverse activităţi culturale, precum lansarea cărţii ‘Spania – Trei milenii de istorie’ a cunoscutului autor Antonio Domínguez Ortiz, sau spectacolul de colinde ‘Deschide uşa, creştine!’, cu participarea artistului Ştefan Hruşcă.

Pe lângă organizarea de pelerinaje în locuri sfinte din lume, viaţa parohiei este presărată şi de evenimente importante, cum a fost Sfinţirea altarului din noul spaţiu liturgic în 2009 sau vizita Preafericitului Părinte Patriarh Daniel în 2010.

Pentru nevoile misionare ale credincioşilor au fost întocmite o serie de pliante, broşuri şi un buletin parohial săptămânal, precum şi pagina de internet a parohiei, care se actualizează zilnic (www.sfnectariecoslada.ro).

Şcoala parohială şi şcoala catehetică

În cadrul parohiei funcţionează din martie 2009 Şcoala parohială ‘Sfinţii Martiri Brâncoveni’, care este frecventată în prezent de cei 30 de copii. Cursurile conţin noţiuni elementare de catehism creştin-ortodox, de limbă şi literatură română şi noţiuni elementare de istoria românilor. În afara orelor de curs, şcoala realizează şi excursii, drumeţii, vizionări de filme, jocuri, responsabil de buna desfăşurare a activităţii şcolii fiind doamna preoteasă, prof. Gina Cimpoca, care-l ajută pe părintele paroh în toate activităţile parohiei. Din 4 iulie 2010 funcţionează şi Şcoala catehetică parohială ‘Cuvântul care zideşte’ – pentru adulţi.

Ţinând cont de noile realităţi comunitare, generate de pierderea masivă a locurilor de muncă de o parte considerabilă a românilor din această zonă şi că mulţi oameni se confruntă cu greutăţi, a fost înfiinţată cantina parohială ‘Bunul samaritean’. ‘În 6 martie 2011 a luat fiinţă organizaţia de tineret a parohiei care, sub deviza ‘Tinereţe, apostolat, responsabilitate, viaţă’, are ca scop promovarea locului şi misiunii pe care le are Biserica în societatea de astăzi, prin diverse activităţi ce au ca obiectiv sensibilizarea tinerilor faţă de valorile autentice ale credinţei ortodoxe şi tradiţiilor româneşti, organizarea de activităţi cultural-artistice, de excursii şi pelerinaje, conferinţe, susţinerea tuturor activităţilor misionare parohiale’, a explicat părintele paroh George Cimpoca. În cadrul bisericii funcţionează o bibliotecă parohială care pune la dispoziţia doritorilor de carte, copii, tineri, adulţi, peste 750 de volume în limba română.

Activităţi dedicate hramului

Şi anul acesta, de sărbătoarea Sfântului Nectarie, prăznuit pe 9 noiembrie, credincioşii au putut participa la mai multe evenimente liturgice şi duhovniceşti organizate de parohie. Duminică, 30 octombrie, după Utrenie, Liturghie şi Paraclisul Sfântului Nectarie, credincioşii au vizionat şi filmul intitulat ‘Steluţe pe pământ’, urmat de discuţii şi comentarii. Luni, 31 octombrie, oamenii s-au putut spovedi, s-au rugat Sfântului Nectarie şi au participat la cateheza ‘Halloween: o aşa-zisă ‘sărbătoare’ de care chiar ne putem lipsi’. Sâmbătă, 5 noiembrie, a fost făcută pomenirea morţilor, iar seara a avut loc prezentarea cărţii ‘Lumina din Cuvânt’ – colecţia Buletinul parohial, şi a broşurii ‘Cum să ne purtăm în biserică – câteva noţiuni pe care e bine să le ştiţi când veniţi la biserică’, apărute în cadrul parohiei. Duminică s-a săvârşit Sfânta Liturghie, s-au sfinţit icoanele Sfinţilor de la Hozeva şi a Sfinţilor Epictet şi Astion şi a avut loc agapă cu toţi credincioşii. În perioada 7-11 noiembrie, s-a organizat un pelerinaj cu participare la slujba de Priveghere şi Sfânta Liturghie la Sfântul Nectarie din Eghina.

Biserica parohială adăposteşte părticele din moaştele Sfântului Ierarh Nectarie şi ale sfinţilor martiri din pustiul Hozevei.

 

Silviu Dascalu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *