LOADING

Type to search

Stiri Generale / Evenimente

Sfinţii Arhangheli cinstiţi de românii din Borås, Suedia

Share

Parohia Ortodoxă Română „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din oraşul suedez Borås, şi-a sărbătorit hramul duminică, 6 noiembrie. Slujba Sfintei Liturghii a fost săvârşită, cu acest prilej, de Preasfinţitul Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord, înconjurat de un sobor de preoţi ortodocşi români şi suedezi.

„În această duminică dinaintea sărbătorii Sfinţilor Arhangheli, am sărbătorit hramul parohiei noastre ortodoxe române din oraşul Borås, în sud-vestul Suediei. Ne-am întărit şi ne-am primenit duhovniceşte la Sfânta Liturghie, împreună cu alţi fraţi ortodocşi de diferite naţionalităţi: greci, sârbi şi suedezi. Din soborul de slujitori au făcut parte şi ieromonahii suedezi din Mănăstirea ortodoxă suedeză «Sfânta Treime» – Bredared, din apropierea oraşului Borås. De altfel, în biserica în care slujim noi românii permanent, slujesc, sâmbăta, o dată pe lună, şi fraţii noştri ortodocşi greci, iar de câteva ori pe an fraţii noştri ortodocşi sârbi. Astfel, se dă o bună şi dreaptă mărturie în aceste ţinuturi scandinave atât de secularizate în care misiunea noastră ortodoxă ne dorim să fie cât mai folositoare, în demnitate şi responsabilitate. Ne-am bucurat împreună cu copilaşii şi credincioşii noştri care s-au împărtăşit la Sfânta Liturghie, o parte dintre ei au îmbrăcat portul tradiţional românesc, iar în comuniunea de la agapă ne-am bucurat de bucatele noastre româneşti şi de cântările de acasă,” a declarat  Preasfinţitul Episcop Macarie.

În oraşul suedez Borås au slujit pentru românii ortodocşi, încă din anii 70, preoţii români din Suedia, în frunte cu părintele Alexandru Ciurea, însă Preasfinţitul Episcop Macarie i-a încredinţat anul trecut slujirea de paroh, în noua parohie românească din Borås, tânărului Octavian-Horaţiu Mureşan care a fost hirotonit întru preot în Biserica studenţilor-Paraclis universitar din Bucureşti, în data de 6 decembrie 2010. În biserica românească din Borås se săvârşesc după rânduială sfintele slujbe, însă se desfăşoară şi programele catehetice şi culturale pentru copii, tineri şi adulţi, menite de a păstra credinţa şi identitatea românească.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *