LOADING

Type to search

Stiri Generale / Evenimente

Sfinţii Martiri şi Mărturisitori Năsăudeni, sărbătoriţi de românii din Suedia

Share

În Biserica noastră au fost pomeniţi sâmbătă, 12 noiembrie şi Sfinţii Martiri şi Mărturisitori Năsăudeni: Atanasie Todoran din Bichigiu, Vasile din Mocod, Grigorie din Zagra şi Vasile din Telciu, sfinţi care sunt şi ocrotitorii parohiei ortodoxe româneşti din Sölvesborg, Suedia. Sfânta Liturghie a hramului a fost oficiată  de Preasfinţitul Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord
 
„Cum rar se întâmplă în această perioadă a anului în Peninsula Scandinavă, Bunul Dumnezeu ne-a dăruit o frumoasă şi însorită zi de toamnă în această zi când i-am sărbătorit pe Sfinţii Martiri şi Mărturisitori Năsăudeni, ocrotitorii parohiei noastre ortodoxe române din oraşul Sölvesborg, oraş situat în sud-estul Suediei.
 
Această parohie am înființat-o la începutul anului 2009, iar la doar câteva luni de la întemeiere și de la numirea aici în slujirea de  preot a tânărului Alin Ioan Popa, Milostivul Dumnezeu ne-a ajutat să intrăm în posesia unei suprafețe de teren de 2500 mp, vândută de primăria orașului Sölvesborg, pe o sumă simbolică, nou înființatei parohii din localitate. Terenul se află nu departe de centrul orașului, aproape de țărmul Mării Baltice, într-o zonă foarte agreabilă.
 
Am pus deja piatra de temelie pentru noua biserică de lemn în stil tradițional maramureșean și pentru Centrul pastoral-cultural Dumitru Stăniloae care se va înălța în incinta locașului de închinare.
 
Acest așezământ ne dorim să fie unul dintre punctele de reper în aceste ținuturi scandinave, reprezentând o fereastră către tot ceea ce înseamnă valori creștine ortodoxe românești, locul unde Dumnezeu dăruiește pace și binecuvântare celor care trec pragul casei Sale și punte de legătură între România și Scandinavia și datorită faptului că avem o moștenire creștină și culturală comună, fiindcă atât în România cât și în Europa de Nord se întâlnesc străvechile biserici de lemn ”, a spus Preasfinţitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *