LOADING

Type to search

Stiri Generale / Evenimente

Sfinţirea Centrului social multifuncţional „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil şi Sfinţii Români” din Braniştea

Share

În data de 18 iunie a.c., în localitatea Braniştea din judeţul Galaţi au avut loc sfinţirea Centrului social multifuncţional „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil şi Sfinţii Români” şi lucrările conferinţei pastoral-administrative corespunzătoare lunii iunie, cu participarea preoţilor din cadrul Protopopiatului Galaţi, dar a  altor preoţi din Eparhia Dunării de Jos, veniţi pentru a participa la eveniment.

Programul de astăzi a debutat în biserica „Sfinţii Voievozi“ a localităţii Braniştea, prin săvârşirea Sfintei Liturghii de către preoţii ce fac parte din Cercul misionar nr. 5 al protopopiatului Galaţi, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

La momentul cuvenit, mai mulţi copii de la Şcoala Gimnazială „Unirea” din localitatea gălăţeană Braniştea au fot împărtăşiţi cu Sfintele Taine.

După Sfânta Liturghie, ierarhul Dunării de Jos a acordat ranguri bisericeşti mai multor preoţi din protopopiatul Galaţi, între care, trei de sachelar, şase de iconom şi două de iconom stavrofor.

De asemenea, părintele protoiereu de Galaţi, Eugen Buruiană a primit distincţia „Crucea Sfântului Andrei” pentru clerici, iar primarul localităţii gazdă, distincția „Crucea Sfântului Andrei” pentru mireni.

În continuare, a fost săvârşită slujba de sfinţire a Centrului multifuncţional „Sfinţii Arhangheli şi Sfinţii Români”, situat în imediata apropiere a bisericii „Sfinţii Voievozi” din Braniştea.

Printr-un parteneriat constructiv între Parohie şi Consiliul Local al Comunei Braniştea, în ultima perioadă de timp, a fost ridicat un mare Centrul multifuncţional, prevăzut cu săli pentru conferințe și alte activități comunitare, săli pentru implementarea anumitor proiecte educative, bibliotecă, arhivă parohială, dormitoare pentru cazarea persoanelor aflate în dificultate şi bucătărie.

Totodată, în cadrul Centrului a fost amenajată o expoziţie cu obiecte vechi bisericești și tradiționale, între care se distinge frumoasa odaie țărănească cu obiecte vechi de peste 100 de ani.

Pe treptele locaşului de cult, copiii din cadrul programului catehetic parohial ,,Hristos împărtăşit copiilor”, îmbrăcaţi în portul tradiţional românesc, au susținut un frumos program cultural-artistic dedicat satului românesc, ce a cuprins cântece bisericeşti şi patriotice, dar şi poezii. La final, copiii au primit daruri din partea ierarhului.

Toţi cei prezenţi au avut posibilitatea de a asculta poezii eminesciene şi patriotice, în interpretarea de excepţie a unei credincioase din localitate, în vârstă de 92 de ani.

Pentru a evidenţia câteva din meşteşugurile moşilor şi strămoşilor noştri, parohia a organizat şi câteva ateliere de artă populară tradiţională, în care s-au regăsit meşteşuguri precum olăritul, cojocăritul, împletiturile de nuiele și cusutul iei.

Lucrările propriu-zise ale conferinţei s-au desfăşurat în Sala mare a Centrului multifuncţional al acestei parohii, sub preşedinţia chiriarhului Dunării de Jos, care a vorbit despre valoarea satului românesc şi necesitatea păstrării tradițiilor moștenite de la străbunii, atât în viața religioasă, cât și în viața cotidiană. În acest sens, ierarhul a dat drept model odaia țărănească foarte bine organizată și amenajată de la această parohie.

Ierarhul Dunării de Jos a reiterat principalele proiecte şi programe în lumina ultimelor hotărâri sinodale şi eparhiale privind activitatea bisericească la parohii în acest an dedicat satului românesc şi a făcut o prezentare a unor volume apărute în ultima perioadă.

Ultima parte a conferinţei a fost rezervată dialogurilor, în cadrul cărora au fost semnalate şi analizate o serie de aspecte practice întâlnite în slujirea şi activitatea preoţească.

 

Reporter: pr. Rareş Bucur

Imagine: Daniel Lare

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *