LOADING

Type to search

Stiri Generale / Evenimente

Situaţie fără precedent la Ierusalim – Biserica Sfântului Mormânt, ferecată!

Share

O ştire bombă a făcut înconjurul lumii creştine chiar în Duminica Ortodoxiei: cultele care administrează locul cel mai de preţ al creştinătăţii – Biserica Sfântului Mormânt – anunţă închiderea acesteia în semn de protest faţă de măsurile legislative şi administrative luate de autorităţile locale. Noi, pelerinii creştinii, ne dorim ca acest conflict să se încheie rapid şi pelerinajele la Sfântul Mormânt să poată fi reluate grabnic, chiar în postul Sfintelor Paşti. Iată textul Comunicatului comun:

Declarație cu privire la amenințările municipalității (Ierusalimului, n.n.) și la proiectul de lege discriminatoriu privind proprietățile bisericești – 25 februarie 2018

Noi, conducătorii Bisericilor responsabile de Sfântul Mormânt și de Status Quo‑ul care reglementează situația mai multor locuri sfinte din Ierusalim – Patriarhia Orthodoxă Greacă, Custodia Țării Sfinte (romano‑catolică, n.n.) și Patriarhatul Armean –, urmărim cu multă îngrijorare campania sistematică dusă împotriva Bisericilor și comunităților creștine din Țara Sfântă, cu încălcarea flagrantă a Status Quo‑ului.

Recent, campania sistematică și agresivă a atins un nivel fără precedent când municipalitatea Ierusalimului a transmis revoltătoare somații de plată și decizii de punere sub sechestru a activelor, proprietăților și conturilor Bisericii în baza unor pretinse creanțe provenite din penalități datorate bugetului local. Un pas în contradicție cu statutul istoric al Bisericilor din Sfântul Oraș al Ierusalimului în relație cu autoritățile civile. Aceste acțiuni încalcă acordurile existente și obligațiile internaționale care garantează drepturi și privilegii ale Bisericilor prin ceea ce pare a fi o încercare de slăbire a prezenței creștine în Ierusalim. Cele mai afectate victime sunt acele familii sărăcite care vor rămâne fără hrană și adăpost și copiii care nu vor mai putea merge la școală.

Campania sistematică de abuzuri împotriva Bisericilor și creștinilor a atins noi culmi acum prin lansarea unei propuneri legislative dicriminatorii și rasiste care vizează exclusiv proprietățile comunității creștine în Țara Sfântă. Această propunere dezgustătoare urmează a fi lansată astăzi într‑o întâlnire a unui comitet ministerial și, dacă ar fi aprobată, ar face posibilă exproprierea terenurilor bisericești. Asta ne amintește tuturor de legile similare promovate împotriva evreilor în vremurile întunecate ale Europei.

Acest atac sistematic și fără precedent îndreptat împotriva creștinilor din Țara Sfântă încalcă drepturile cele mai fundamentale, ab antiquo (din vechime, n.n.) și absolute, călcând în picioare firava țesătură a relațiilor de zeci de ani dintre comunitatea creștină și autorități.

Așadar, în baza Declarației Patriarhilor și conducătorilor Bisericilor Locale din Ierusalim datată 14 februarie 2018 cât și declarația lor anterioară din septembrie 2017, ca măsură de protest, am hotărât să luăm această măsură fără precedent de a închide Biserica Sfântului Mormânt.

Dimpreună cu toți conducătorii Bisericilor din Țara Sfântă rămânem uniți, fermi și hotărâți în apărarea drepturilor și proprietăților noastre.

Fie ca Duhul Sfânt să răspundă rugăciunilor noastre și să aducă o rezolvare pentru această criză istorică în Sfânta noastră Cetate.

Teofil al III ‑lea,
Patriarhul Ierusalimului
Francesco Patton,
Custodele Țării Sfinte
Nourhan Manougian,
Patriarhul Armean al Ierusalimului

Previous Article
Next Article

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Up