LOADING

Type to search

Stiri Generale / Evenimente

Slujire arhierească în Catedrala Arhiepiscopală din Galați

Share

În Duminica a 5-a din Postul Sfintelor Paști, când Biserica cinstește pe Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Ierarh Nicolae și Sfântul Apostol Andrei“ din municipiul Galați, împreună cu soborul de preoți și diaconi ai acestui sfânt locaș.

În cuvântul de învățătură, Părintele Arhiepiscop a vorbit despre curăția și puterea pocăinței care face din omul păcătos un înger virtuos chiar aici pe pământ, arătând ca exemplu viața Sfintei Maria Egipteanca.

”Această duminică este închinată de Sfânta noastră Biserică, celei ce a unit prin pocăință și prin smerenie, acum 16 secole în pustia de dincolo de Iordan, din Țara Sfântă, omul căzut în adâncul păcatului cu omul curățit și îndumnezeit, ea însăși modelul, prototipul și icoana noastră, care a cunoscut iadul pe pământ în trupul ei, căci iadul este izolarea de Dumnezeu și afundarea în mizeriile păcatului. Dar din iadul cel mai de jos al ei, puterea Crucii Mântuitorului Iisus Hristos, la Ierusalim, printr-o lacrimă ce în sfârșit i s-a prelins pe obraz, a trezit-o din păcat și a fost suficient ca această lacrimă să șteargă păcatul ei de către Hristos în fața Crucii, în Biserica Sfintei Învieri, care, în primul rând înseamnă și învierea noastră din păcat. Din acea clipă, Maria și-a luat crucea ei, adică pocăința și smerenia ei, uitându-se în adâncul sufletului ei, îngrozindu-se și cutremurându-se, dar și nevoindu-se pentru curățirea ei de păcate”, a spus ierarhul Dunării de Jos.

În partea a doua a omiliei, ierarhul a tâlcuit pericopa evanghelică din această duminică de la Sfântul Apostol Marcu, în care Mântuitorul prevestește moarte și învierea Sa și îi inițiază pe apostoli în ceea ce avea să urmeze, luminând firea omenească spre cunoașterea tainelor lui Dumnezeu.

”Deși răbdarea noastră nu este mare, iubirea lui Dumnezeu este puternică. În Evanghelia de astăzi ni se arată cum Domnul Hristos se pregătește de Sfintele Lui Pătimiri, iar Sfintele Pătimiri ale Domnului nostru Iisus Hristos sunt suma patimilor și păcatelor noastre pe care El le-a primit și le primește și astăzi de bunăvoie, spunându-ne și nouă, așa cum le-a spus Sfinților Apostoli, că a venit timpul să ne ducem în Ierusalim, acolo unde Fiul Omului, pentru atât bine cât a făcut în lume, primește înapoi de la lume: batjocură, scuipare, biciuire și moarte. Însă, pe toate acestea El le primește cu bucurie pentru a omorî cauza care produce răutate manifestată în gând, în cuvânt și în faptă”, a mai spus chiriarhul.

La finalul slujbei, chiriarhul Dunării de Jos a citit Rugăciunea specială pentru încetarea epidemiei și i-a îndemnat pe credincioși să-și manifeste puterea iubirii și nu puterea stăpânirii, fiindu-le sprijin real semenilor în această vreme de încercare.

Pentru a ajunge în casele cât mai multor credincioși, slujba din Catedrala Arhiepiscopală a fost transmisă în direct pe pagina de facebook a Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

 

Consilier comunicare media,

Pr. Rareș Bucur

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *