LOADING

Type to search

Stiri Generale / Evenimente

Slujire Arhierească la Apateu, Ungaria, în Duminica a 5-a după Paști

Share

În Duminica a 5-a după Paști (17 mai 2020), Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria și Locțiitorul Episcopiei Daciei Felix, a făcut o vizită misionar-pastorală la biserica românească din Apateu (Körösszegapáti), Ungaria, unde a slujit Sfânta Liturghie Arhierească, împreună cu un sobor format din Părintele Origen Sabău, Consilier Cultural al Episcopiei din Ungaria și Paroh la Apateu și Arhidiaconul Emanuel Văduva. La slujbă au participat și câțiva credincioși de diferite vârste, din localitate.

În cuvântul de învățătura, Ierarhul a vorbit despre semnificațiile multiple ale pericopei evanghelice din Duminica Samarinencei, ce prezintă întâlnirea crucială dintre această femeie simplă și Mântuitorul Iisus Hristos, Care se dovedește a fi Învățător Înțelept și Cunoscător de suflete. Acesta schimba cu delicatețe viața Samarinencei, descoperindu-i lucruri personale, pe care ea le credea necunoscute, dar și preocupările ei față de rugăciune, viața spirituală și venirea lui Mesia și în urma dialogului personal pe care îl are cu aceasta o transformă într-un misionar plin de râvnă și un vestitor al lui Hristos față de consătenii ei. Cuvântul Domnului Iisus Hristos și legătura personală cu El reprezintă o sursă de inspirație și un izvor de apă vie, curgătoare spre viața cea veșnică, de care avem și noi nevoie și după care însetează sufletele oamenilor din toate timpurile.

Slujirea a reprezentat un prilej de bucurie duhovnicească, primită de toți, din partea Bunului Dumnezeu și de încurajare pentru cei veniți la biserică, în această perioadă specială din viața întregii lumi, provocată de epidemia de coronavirus, care a marcat prin grijă și multe temeri, sufletele oamenilor de pretutindeni.

În anul 1740 erau menționate în documentele vremii 52 de familii românești, aparținând de biserica românească din lemn, cu hramul „Sfântul Nicolae”, construită pe vechea vatră a satului. În locul acesteia, a fost construită biserica actuală, din zid, cu același hram, între anii 1799-1807, care a fost sfințită de Protopopul Oradiei, Mihail Popovici. Din 1997, biserica de zid din Apateu a fost încredințată în purtarea de grijă a Părintelui Origen Sabău, care a restaurat-o în întregime, fiind târnosită în anul 2002, de fostul Chiriarh al Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, Preasfințitul Părinte Sofronie Drincec, actualmente Episcopul Oradiei. Între alte lucrări făcute de Părintele Origen Sabău la biserica din Apateu și în împrejurimile ei, se numără amplasarea busturilor din bronz, al Poetului Național Mihai Eminescu, în anul 2000 și al Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, în 2013, pe vremea când încă nu era canonizat, construirea unui parc dendrologic, în fosta grădină a Parohiei și a unei impunătoare Porți de lemn, în stil maramureșean, între parc și curte, precum și a unei Troițe din lemn, tot în stil maramureșean și a unui monument românesc, simbolizând Coloana Infinitului, în fața bisericii.

 

Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *