LOADING

Type to search

Stiri Generale / Evenimente

Slujire Arhierească la Catedrala din Giula, Ungaria, în Duminica 30-a după Rusalii

Share

În Duminica treizecea după Rusalii (29 noiembrie 2020), Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, s-a aflat în mijlocul credincioșilor de la Catedrala Episcopală din Giula, unde a săvârșit Sfânta Liturghie Arhierească, împreună cu Părintele Protosinghel Visarion Tuderici, Secretarul Eparhial și cu Arhidiaconul Emanuel Văduva.

În cuvântul de învățătură, Ierarhul a evocat importanța și actualitatea pericopei evanghelice despre tânărul dregător bogat care căuta viața cea veșnică, deși avea bogății, după care însetează societatea modernă și economia de piață și de consum și cu toate că era tânăr și teoretic nu ar fi trebuit să îi lipsească nimic. Pe deasupra, acesta era și un tânăr virtuos, care păzise poruncile importante și grele ale Legii vechi: „să nu fii desfrânat, să nu ucizi, să nu furi, să nu depui mărturie mincinoasă împotriva aproapelui tău și să-i cinstești pe părinții tăi”. Sufletul său simțea, însă, că viața și fericirea omului nu stau în adunarea bogățiilor, în forța tinereții și nici măcar doar în simpla împlinire a poruncilor, ci îi mai lipsea încă ceva. Această sete a sufletului după veșnicie și după Dumnezeu este pecetea cea mai profundă a omului, făcut după chipul și asemănarea lui Dumnezeu, care nu poate să își găsească liniștea și fericirea deplină decât în El. De aceea și răspunsul Mântuitorului este fundamental și este cheia viețuirii noastre în această lume și a fericirii maxime a omului: „dacă vrei să fii desăvârșit, du-te, vinde tot ceea ce ai și împarte săracilor și vino de-mi urmează Mie”. Iar tânărul a plecat întristat, nefiind în stare, încă, de această mare jertfă a încrederii totale în Dumnezeu și de despărțirea de averile sale, dar mai târziu se pare că a reușit să facă pasul acesta, iar Dumnezeu nu l-a forțat cu nimic în acest sens, ci a respectat decizia și frământarea Sa și a așteptat cu multă răbdare întoarcerea lui. La fel, și pentru noi este important să nu ne punem nădejdea doar în bogății și în lucrurile lumii acesteia, nici măcar în privința sănătății, în mod exagerat, ci să cultivăm credința în Dumnezeu și încrederea în El, Care va purta de grijă de toate ale noastre și ne va dărui pace și liniște sufletească, în această mare a lumii, plină de ispite și de tulburări, iar mai apoi ne va dărui și viața cea veșnică.

La finalul slujbei, Ierarhul a anunțat slujirea pentru marea Sărbătoare de mâine, 30 noiembrie 2020, a Sfântului Apostol Andrei, Cel Întâi Chemat, Ocrotitorul și Încreștinătorul românilor, care este în același timp și Sărbătoare Națională Bisericească în România, iar Părintele Protosinghel Visarion Tuderici a săvârșit Taina Sfântului Botez pentru copila Beatrice Aurora, fiica lui Alexandru și Oana Tüskös (Tiuscoș), din Bătania, care au dorit să își boteze copilul la Catedrala Episcopală din Giula.

 

Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *