LOADING

Type to search

Stiri Generale / Evenimente

Slujire arhierească la Galați în duminica Samarinencii

Share

În cea de-a cincea Duminică după Sfintele Paşti, numită şi a Samarinencii, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală din municipiul Galați, în prezenţa credincioşilor din municipiu.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost oferite de slujitorii acestui sfânt locaş şi de credincioşii prezenţi.

 

În cadrul slujbei, ierarhul a rostit rugăciuni către Milostivul Dumnezeu pentru vindecarea celor bolnavi, pentru ajutorul celor care luptă zi de zi cu acest nou virus care a cuprins şi ţara noastră, precum şi pentru ocrotirea şi sănătatea credincioşilor.

 

De asemenea, Părintele Arhiepiscop a mulţumit lui Dumnezeu pentru această zi binecuvântată în care slujitorii Sfintelor Altare s-au întâlnit iarăşi cu credincioşii şi împreună sunt la rugăciune.

În cuvântul de învățătură, Înaltprea­sfinția Sa a tâlcuit pericopa evanghelică de la Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan, în care se relatează despre convorbirea femeii samarinence cu Domnul nostru Iisus Hristos, atunci când Mântuitorul venind din Iudeea și mergând spre Galileea, trecea prin Samaria, cetate numita Sihar, unde se găsea fântâna lui Iacob.

„În plină perioadă pascală am păşit pe treapta a 5-a a darurilor împărtăşite de Mântuitorul Hristos înviat din morţi. Sfânta Evanghelie din duminica Samarinencii ne ajută ca, împreună slujitori şi iubiţi credincioşi, să trăim plenar întâlnirea din prima zi a Învierii cu Mântuitorul. Dialogul cu femeia samarineancă este sugestiv pentru propriul nostru dialog cu Mântuitorul înviat din morţi.

Prima treaptă ne arată starea de înstrăinare datorită izolării de la unitatea de credinţă, de limbă şi de tradiţii. Mântuitorul vindecă această rană chemând pe cei înstrăinaţi la unitate. Nu există niciun motiv de ordin pământesc pentru a justifica înstrăinarea de Dumnezeu, de aproapele şi de unitate.

Treapta următoare, a dialogului cu femeia samarineancă şi cu noi, ne descoperă aspectul duhovnicesc şi metoda duhovnicească în a rezolva problemele omeneşti. Domnul ne ajută să ne descoperim pe noi înşine şi să-L descoperim pe El ca împlinire a tuturor profeţiilor.

A treia treaptă este cea a recuperării omului pentru Împărăţia lui Dumnezeu pe pământ, prin temeluirea locului de rugăciune, de adevărul de credinţă şi prin lucrarea Duhului Sfânt în <<duh şi adevăr>>.

Urmează partea sublimă, în care Mesia nu doar se descoperă, ci comunică cu noi cei care dorim să comunicăm cu El şi, asemenea femeii samarinencii, simţim frumuseţea misiunii care înseamnă nu chemarea poporului la noi slujitorii, ci chemarea Sa în <<curţile Casei Dumnezeului nostru>>, aşa cum s-a petrecut astăzi, o adevărată zi de Paşti“, a spus ierarhul Dunării de Jos.

La finalul slujbei, chiriarhul Dunării de Jos a citit Rugăciunea specială pentru încetarea epidemiei.

 

Pr. Rareş Bucur

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *