LOADING

Type to search

Stiri Generale / Evenimente

Slujire Arhierească și smartphonuri pentru elevi români din Micherechi (Ungaria)

Share

În Duminica a 6-a după Rusalii (19 iulie 2020), Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria și Locțiitorul Episcopiei Daciei Felix, s-a aflat din nou în mijlocul credincioșilor români din Parohia Micherechi (Méhkerék), Ungaria, unde a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor format din Părintele Paroh Ioan Bun, Părintele Protosinghel Visarion Tuderici, Secretarul Eparhial al Episcopiei și Profesor de Religie la Școala Generală Românească din Micherechi și Arhidiaconul Emanuel Văduva. La slujbă au luat parte credincioși de diferite vârste, dar și oficialități locale, între care s-au numărat Doamna Margareta Tat, Primarul Micherechiului și cadre didactice de la Școala Generală Românească din Micherechi.

Răspunsurile liturgice au fost date de cântărețul Parohiei, iar „Crezul” și „Tatăl nostru” au fost rostite în grup, la fel ca de fiecare dată, de elevi români care participă la ore de religie, la Școala din localitate, sub îndrumarea Părintelui Visarion.

Deși nu a făcut multe minuni în cetatea sa, pericopa evanghelică din această Duminică, a 6-a după Rusalii, ne descoperă o astfel de minune, care scoate în evidență faptul că Mântuitorul nostru Iisus Hristos are puterea de a vindeca neputințele și slăbiciunile omenești, mai ales acolo unde întâlnește credință în suflete și solidaritate între oameni, după cum a menționat Ierarhul în cuvântul său de învățătură. Ca să se împlinească cuvântul Mântuitorului care spune că nici un Prooroc nu este bine primit în cetatea sa (Luca 4, 24) și de această dată vedem reacția negativă a oamenilor din acele părți, care mai degrabă sunt tentați să creadă cu Domnul Iisus Hristos hulește, atunci când îi zice slăbănogului din cetatea Capernaum că îi sunt iertate păcatele sale, să își ia patul și să umble, decât să se bucure de vindecarea acestui om și să slăvească puterea lui Dumnezeu arătată lumii prin Hristos. Dar această putere tămăduitoare este reală și lucrătoare în toți cei care pot să vadă și să înțeleagă cu inimile și mințile lor cine este Iisus Hristos și ea este cu atât mai necesară în lumea de astăzi, cea atât de încercată de teama de boală și de moarte, după cum se poate atât de lesne vedea. Credința în Bunul Dumnezeu și solidaritatea umană rămân valori de mare preț chiar și pentru omul contemporan.

La finalul Sfintei Liturghii, în cadrul programului Patriarhiei Române, Sectorul Teologic-Educațional și al Eparhiilor din Țară și din Diasporă, de a susține învățământul on-line din timpul pandemiei de coronavirus, Ierarhul a oferit și elevilor din Micherechi trei dispozitive electronice Smartphone Huawei Y6P. Acestea au fost acordate elevilor Greta Suci, din clasa a 5-a, Matei Varga, din clasa a 6-a și Marcel Suci, din clasa a 7-a, care provin din familii dezavantajate, din această localitate și s-au bucurat foarte mult pentru darurile primite din partea Episcopiei. Dispozitivele electronice îi vor ajuta în cadrul cursurilor pe care le vor avea din toamnă, la Școala Generală din Micherechi.

Astfel de dispozitive electronice (smartphonuri) au mai fost acordate și unor elevi români din Giula (Gyula) și vor fi oferite și la Școala Generală Românească din Bătania (Battonya).

Preotul Paroh Ioan Bun a adus mulțumire Bunului Dumnezeu, Ierarhului și celorlalți Clerici pentru rugăciune și împreună-slujire, dar și pentru darurile oferite elevilor din Micherechi.

Biserica românească de zid, din Micherechi, îi are ca Ocrotitori Duhovnicești pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, dar este închinată și „Nașterii Maicii Domnului”, începând din 2013 și ea a fost construită între anii 1836-1849, pe locul unei biserici românești mai vechi, din lemn.

 

Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *