LOADING

Type to search

Stiri Generale / Evenimente

Soboras contra Dezbinatiei

Share
Pe 12 martie 1642, Sinodul de la Iasi adopta Marturisirea de credinta (a lui Petru Movila). O pravila ucraineana, extinsa in toata ortodoxia. Totul, sub presiunea ofensivei catolice poloneze.
In 1629 aparuse un Crez ortodox la Venetia, cu influente calvine (eretice). Era nevoie ca adevarul sa fie expus, aparat, marturisit. Uniatia a adus si Dezbinatia, schisma, scandalul, ruperea fratietatii. Adunarea de la Iasi e numita soboras de Nicolae Iorga (participarea fusese, totusi, restransa). In contrapondere, Antonie Plamadeala numeste intrunirea moldava de secol XVII eveniment mondial. Daca privim consecintele apologetice, mitropolitul sibian are dreptate. Adevarul e undeva la mijloc, ca intotdeauna. A fost un fel de conferinta panortodoxa (termen acreditat de Alex. Elian).
Conclav sau nu, s-a adoptat un crez perfect valabil, care a reimprospatat viata bisericeasca. Constantinopolul, Antiohia, Alexandria si Ierusalimul (scaune patriarhale orientale) recunosc marturisirea si si-o asuma (devenind universala). Mitropolitul Tit Simedrea va intari in secolul XX: Biserica apostoleasca o va citi si nu o va lepada.
Prin Petru Movila incepe renasterea ortodoxiei, dupa abuzurile tatarilor. Marele ascet a temperat exagerarile protestante si a reusit in epoca sa mentina catolicismul in cadrul traditiei dogmatice (numai ca presiunile politice au continuat si dupa mutarea lui la cer). Datorita lui, Biserica ortodoxa poloneza primeste statut juridic, clerul devine instruit, iar Academia kieviana devine pepiniera crestinismului rasaritean. Toate aceste directii au fost confirmate de Sinedriul iesean. Unii nu il iubesc atat de mult, pentru ca a introduslatina in scoli (miscare umanista).
Revenind la Marturisire, ea vorbeste (prin intrebari si raspunsuri) despre credinta (explicand simbolul niceean), despre nadejde (lamurind Tatal nostru si Fericirile) si despre dragoste (Decalogul). O expunere completa si patrunzatoare, un catehism care a luminat generatii de cateheti si catehumeni. Pastreaza autenticitatea patristica, redand echilibrul.
 
 
MM 
Previous Article
Next Article

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Up