LOADING

Type to search

Stiri Generale / Evenimente

Stirea zilei: Poți ajunge ca Sfântul Ioan Gură de Aur!

Share

Acum ceva timp eram în biserica nouă din Zărnești și mă uitam la pictura minunată din altar. Acolo sunt pictați marii ierarhi ai Bisericii Ortodoxe, ca unii ce sunt foarte apropiați de cele liturgice, de Trupul și Sângele Domnului, ca unii ce-i pot fi călăuză preotului în a îndruma pe oameni spre Hristos.

 

În această biserică în altar era pictat între ierarhi și Sfântul Nectarie, chiar alături de Sfântul Ioan Gură de Aur. M-am oprit puțin cu gândul la ei… Unul dintre cei mai mari sfinți ai Bisericii Ortodoxe, Ioan Marele Predicator, alături de Sfântul Ierarh Nectarie, un creștin aproape contemporan cu noi, născut în 1846 și trecut la Domnul în 1920.

Eu m-am născut în 1983 și prin urmare mă pot considera oarecum contemporan cu el, trăind amândoi în același secol.

Sfântul Nectarie a fost canonizat în 1961. Pentru noi românii, Sfântul Nectarie a început să facă minuni recent, în ultimii ani, de când racla cu părticele din moaștele sale a fost adusă la Mănăstirea Radu-Vodă din București.

De obicei în bisericile mai vechi, în altar sunt pictați ierarhi ca Sfântul Vasile cel Mare, Sfântul Grigorie Teologul, Sfântul Chiril al Alexandriei, Sfântul Nicolae, Sfântul Spiridon, etc. Pentru majoritatea dintre noi acești sfinți, par din altă lume, par dintr-o lume de mult apusă, dintr-o lume de povești…

Apariția Sfântului Nectarie printre ei m-a blocat. Cum se poate așa ceva? Între stâlpii Bisericii Ortodoxe să apară un ierarh aproape din zilele noastre? Sfântul Nectarie a intrat repede în evlavia poporului român, și datorită minunilor sale, a început să fie pictat în foarte multe biserici, în special în cele noi realizate după 1990.

Cine mai crede astăzi dintre creștini că poate ajunge asemenea Sfântului Ioan Gură de Aur?

Oare ce-ar fi spus Sfântul Nectarie, când era student la teologie prin 1886, dacă-i spunea cineva: Ai să ajungi să fii în rând cu cei mai mari ierarhi ai Bisericii Ortodoxe?

 

Cine mai crede astăzi că poate ajunge asemenea Sfântului Ioa Botezătorul? Sau Sfântului Antonie? Cine mai crede astăzi că Ortodoxia poate naște sfinți mari ca stâlpii Bisericii noastre?

Rămânem uneori cu impresia că Biserica a fost ce-a fost în vremurile ei bune, în perioada în care au trăit mari sfinți, iar astăzi ispitele sunt prea mari și nu mai pot apărea astfel de oameni. Ba dimpotrivă, toți marii sfinții ai Bisericii au trăit vremuri de prigoană și au suferit. Și astăzi sunt vremuri grele pentru sufletele oamenilor. Și astăzi Biserica naște sfinți!

Mari sfinți!

Nu credem asta? Atunci desconsiderăm lucrarea de mântuirea a lui Dumnezeu! Facem mincinoase toate cuvintele Lui și persiflăm puterea Lui.

Mă iertați că spun asta, eu sunt o jale de om, dar mi-aș dori să fiu asemenea Sfântului Ioan Gură de Aur. Aș vrea să fiu sfânt. Poate e păcat că spun asta. Dar mi-ar place să trăiesc asemenea sfinților. Mi-ar place să-i îndrum pe oameni spre Dumnezeu asemenea sfinților!

Cine mai crede astăzi că poate ajunge ca Părintele Stăniloae? Cine mai crede că poate predica asemenea Sfântului Nicolae Velimirovici? Cine mai gândește că poate ajunge în nevoință duhovnicească asemenea Sfântului Simeon Stâlpnicul? Cine mai crede că Dumnezeu îl poate ajuta să scrie teologie ca Sfântul Maxim Mărturisitorul?

Crezi tu oare că poți să-ți dai viața pentru Hristos asemenea Sfântului Ignatie Teoforul? Crezi oare tu creștine astăzi, că poți avea credință asemenea lui Avraam?

Poți ajunge un mare medic asemenea Sfântului Luca al Crimeii!

Poți propovădui Evanghelia în întreaga lume ca marele Pavel!

Poți picta icoane ca Andrei Rubliov!

Poți fi un mare ctitor de biserici ca Ștefan cel Sfânt!

Poți fi o mama ca Sfânta Iuliana din Lazarevo!

Poți urma în curăție Maicii Domnului!

Poți fi asemenea lui Hristos!

Să credem cu tărie că astăzi printre noi trăiesc sfinți mari ca și cei pe care noi îi slăvim în icoane!

Mai vrem oare să fim sfinți?

N-ai să afli niciodată dacă ai ajuns sfânt, dar încercând să fii unul vei afla dragostea lui Dumnezeu pentru întreaga lume. Iar atunci te vei dărui și tu oamenilor cu aceeași dragoste.

Biserica Ortodoxă nu este un depozitar de veche înțelepciune, a unor oameni ce au trăit de demult ci este în mod concret: Viață! Acum în timp ce eu scriu și tu citești, sunt oameni a căror inimă arde pentru Dumnezeu și se nevoiesc în smerenie. Pe mulți poate nu-i vom cunoaște, pe alții îi va face Domnul cunoscut la vremea rânduită. Oricum ar fi, să fii încredințat că Biserica nu va duce lipsă de sfinți până la sfârșitul veacurilor.

Ioan Gură de Aur a ajuns o autoritatea în domeniul teologiei ca și Sfântul Apostol Pavel, pe care-l amintea adesea și-l respecta. Pavel în ochii Sfântului Ioan era un munte duhovnicesc de neatins.

Așa să fie și pentru noi marii sfinți ai Bisericii, dar să nutrim către virtuțile lor, pentru că Dumnezeu este cel ce lucrează în noi. Cu puterea lui vom putea toate!

 

 

Claudiu Balan

 

Ortodoxia Tinerilor

 

 

 

Vezi si:

 

O zi cu Sf. Ioan Gura de Aur

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *