LOADING

Type to search

Stiri Generale / Evenimente

Super-omul

Share

Acum 12 ani trecea spre vesnicie Cristopher REEVE, actorul principal din Superman. Sincer, mi se pare o exagerare toata povestea asta cu eroul care salveaza orice, care se descurca in orice situatie prin propriile puteri. Parca se substituie ideii mesianice. Un „fake” Mesia digerabil, care nu ne cere sa renuntam la rautate. Dimpotriva, se foloseste de rautate. E inceputul inocent al prezentarii raului ca singurul lucru „cool”, neplictisitor, interesant. Sigur, el se lupta cu Raul, chipurile. De fapt, se lupta doi rai, unul dragut si unul hidos. Si nici nu conteaza cine castiga. Este lupta omului, distractia omului, este societatea care nu are nevoie de Dumnezeu. Nu e vorba de actor, ci de lumea filmului, in general. O industrie care vinde un produs stricat, ca un mar edenic contrafacut.

Sigur ca suntem gadilati la auz, la vaz. Iti serveste 9 adevaruri si pac!, fara sa misti, o minciuna. Si o musti. Mai grav este ca, pe la liceu, incepi sa nu te mai rogi, sa nu mai citesti Biblia, influentat profund de filmele vizionate si de cartile citite. Iti pierzi echilibrul, tocmai cand ai cea mai mare nevoie de el. Cand prezentam o cateheza despre Apocalipsa, de pilda, singura replica a adolescentilor a fost: „Oauu, mai tare ca in Superman!!!”. Cred ca dincolo de aspectul mercantil este si unul eretic: prezentarea exclusiv umanista a lumii.

Dupa aceasta introducere, sa revenim la cel comemorat. Cristopher Reeve a fost fiul unei jurnaliste si al unui profesor. Strabunicul lui a fost un mare om de afaceri. Din pacate, parintii lui au divortat. Tanarul Cristopher a fost foarte preocupat desoccer si de sport, in general. Debutul in cinematografie a entuziasmat presa. „Newsweek” scria:„Este o incantare sa il privesti. Este ridicol de chipes, omnipotent, galant, chiar inocent”. Un profet dedublat, un om care se ridica deasupra maselor, dar devine bufon. Nu sunt extremist, am citit doar parerea Sfantului Ioan de Kronstadt despre teatru! … (Vezi si „Comedianta”, un roman polonez, de Wladyslaw Reymont).

Recunosc meritele culturii, dar atrag atentia asupra diferentei dintre fictiunea Clark/Superman si realitatea credintei, pentru a evita confuziile si/sau nepasarile. Spun asta, deoarece am vazut tineri pictori desenand un Iisus plin de muschi, cu mantie de Superman… Brandul Superman e considerat „American cultural icon”. Totul devine fetis: 

cumparam insigne cu „S”, dar nu mai purtam cruciulite la gat, avem postere in camera, dar nu avem icoane, avem timp pentru 10 reluari, dar nu avem timp pentru a citi din Biblie… 

 

Marius Matei

Preot in Floresti, jud. Cluj. Autor al cărții "Harta credinței. Meditații catehetice pentru copii și adulți", Editura Lumea credinței, București, 2020.

  • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *