LOADING

Type to search

Ortodoxie si traire

Din dragoste pentru Hristos: Timotei şi Mavra

Share

sfinti-timotei-si-mavraCea mai frumoasă poveste de dragoste şi moarte nu este Romeo şi Julieta, ci întâmplarea tinerilor căsătoriţi Timotei şi Mavra, din cetatea Tebaida, care au fost răstigniţi pentru credinţa lor în Hristos, pe două cruci aşezate faţă în faţă, de pe care, vreme de zece zile şi-au vorbit! Nu a cules nimeni cuvintele lor, mai curate decât roua, dar câte piese de teatru, câte misterii sau opere, întru întărirea credinţei noastre, s-ar fi putut compune din secolul III până acum, dacă le-am fi avut…

De zece ori a cântat ciocârlia în cetatea lui Arianus, prinzându-i treji pe cei doi îndăgostiţi, căci durerea ascuţită a piroanelor care le străpungeau mâinile şi picioarele nu îngăduia trupurilor, pornite spre moarte, vreo clipă de răgaz. Dar câtă iubire trebuie să-i fi copleşit, o iubire asemănătoare celei la care visam în adolescenţă şi pentru care ne-am fi dat şi viaţa. O iubire compusă nu doar din atracţia omenească, ci şi din Prezenţa lui Hristos în inima lor, mai intensă decât orice binecuvântare de nuntă. Această iubire nepământeană şi-o împărtăşeau de pe cruce iarăşi şi iar. Declaraţiile lor de dragoste trebuie să fi depăşit orice închipuire a sublimului. Percepţia durerii era schimbată mereu în expresie a dragostei şi întăririi sufletului iubit. Preocuparea pentru durerea celuilalt o suprimă aproape întotdeauna pe a ta. Numai când suntem pe cruce, Domnul ne permite să aflăm acest secret.

Uneori, agonia unui suflet care începe să se desprindă de trupul său durează prea mult, pentru cei din jur. Nu ştim dacă el mai are simţul timpului, dar ceilalţi adesea nu mai au răbdare să-l asiste, căci vor să-şi continue viaţa lor. Singurătatea în care se petrece experienţa desprinderii este mai dureroasă decât toate escarele, decât toate rănile agonisite de-a lungul întregii sale vieţi de către muribund.

Suflete, nu te teme! Cere ajutorul sfinţilor mucenici Timotei şi Mavra, cere ajutorul Mântuitorului şi vei simţi cum, în preajma ta, de pe o cruce asemănătoare celei pe care te afli tu pironit, se revarsă o nesfârşită Iubire, o dragoste de mireasă curată, întărindu-te pentru drumul cel greu, pe care îl mai ai încă de străbătut.

Ne amintim în 3 mai, plini de cutremurare, de martiriul sfinţilor mucenici Timotei şi Mavra, răstigniţi pentru Hristos în anii 286 ai domniei lui Diocleţian.

Să avem ajutorul lor!

Elena Frandeş

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *