LOADING

Type to search

Ortodoxie si traire

Adevărul, doar la singular  

Share

Citeam azi despre Leibniz, care credea că sunt mai multe feluri de adevăr. Eu știam că adevărul este doar la singular, ca și mierea. Și cred că Leibniz greșea. Există un singur adevăr, celălalte sunt falsuri. Nu poți separa adeverirea de realizare. Învierea este o realizare adeverită. Orice altă variantă lasă loc doar de îndoială și de speculație. Acest adevăr unic nu trebuie să placă neapărat, ci să trezească conștiința. Acest adevăr unic nu este un clovn, ci un clopoțel pentru cei ce poartă tricouri cu mesajul:

  • Nu îmi pasă de nimeni!

Nu mă pot minți la nesfârșit. La un moment dat, voi înțelege cât de eliberator este să adeverești, să îți pese de toți. Acum cincizeci de ani, au fost uciși trei milioane de oameni, doar pentru că mărturiseau alt adevăr. Se întâmpla în Indonezia, dar puțini au aflat. Se prea poate ca victimile să nu fi fost de partea adevărului. Oricum, nu este moral să ucizi în numele adevărului tău. Puțin mai la nord, în Singapore, mii de soldați britanici au fost uciși acum șaptezeci de ani de către japonezi, tot în numele unui adevăr. Puțini ar ști să răspundă unde s-au întâmplat aceste crime:

  • În Închisoarea Changi!

Dilema lui Leibniz este rezolvată oarecum de către Andreev:

  • Doar prin moarte te convingi de adevăr. Nu mai poți minți. Când nu ai nimic de mâncare, înfometarea este cel mai inteligent lucru pe care îl poți face. Dar tu te poți hrăni deja cu adevărul care ți s-a descoperit de la început.

Andreev este convins de un mare adevăr:

  • Cel ce a creat Raiul, ți-a dăruit toate facilitățile de a-l dobândi. El știe toate durerile tale și dorește să râvnești cu ardoare viața veșnică. Știi sigur că vei primi darul, nu dori să îl primești mai repede!

Unii sunt siguri că nu există nici un adevăr. Poate este singurul dinam care îi ține în viață. Unii nu cred ceea ce aud, ei vor să vadă cu ochii lor. Una este să auzi despre accidentul unui copil și alta este să vezi chiar tu nefericitul evenimemt. Doar că nu e bine să vezi orice. Dacă vrei să vezi iadul, riști să rămâi blocat acolo, să nu te mai întoarce după ce l-ai văzut.

Adevărata preocupare a mea ar trebui să fie oprirea execuției, nu sentința de condamnare. Prea ușor renunț la iubire, la cea mai mică terorizare. Cele mai importante lucruri sunt ochii și picioarele. Ceea ce sunt curios să văd și unde sunt nerăbdător să ajung. Șahul cu michiduță și teatrul minciunilor duc adesea la nebunie.

Adevărata fericire este cunoașterea îndatoririlor. Numele lui Dumnezeu este iubire, nu obișnuință. Nu pot înlocui adevărul cu nimic. Nu pot substitui nădejdea creștină cu serviciile sociale. Oricât aș fi de abil, fără adevăr nu pot fi fericit. Andreev explică marele adevăr:

  • Când vei fi mântuit, vei uita frica de întuneric! Nici nu vei mai ști că a existat vreodată întunericul. Atunci nu vei mai face absolut nimic din teamă.

 

Marius MATEI

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *