LOADING

Type to search

Ortodoxie si traire

Ajutorul Sfinţilor Îngeri

Share

Să te trezeşti, nu în bucurie, cum este firesc, ci cu garda pusă, gata mereu să lupţi cu cineva… ce lucru apăsător! De ce, când garda ta este îngerul păzitor?! Nu are ce să ţi se întâmple, câtă vreme ai încredere în el. Aşadar, bucură-te! Lasă-te cuprins de faptele bune pe care poţi să le faci…

 

Relaţia noastră cu Sfinţii Îngeri, făpturi ale Minţii celei ce a făcut lumea, nu este doar una de rugăciune şi răspuns. Este îngrădire la rău, este învăţătură subtilă, este administrare a harului.

 

Copilăria, deşi nu are încă mintea antrenată să-i cheme, să se concentreze pe frecvenţa îngerească a gândului, este starea omenească cea mai bună pentru a-i recunoaşte în viaţa cea de toată ziua pe sfinţii îngeri. Nu le deosebim rangul, de heruvim sau de arhanghel sau simplu înger păzitor, dar le simţim ajutorul, chiar înainte de a-l fi cerut. Căci copilul, prin inocenţă şi slăbiciune, este contemporan veşniciei îngereşti, fiind în mod natural cufundat în ea.

 

Relaţia matură cu sfinţii îngeri este cea pe care o pretind ispitele, când duşmanii văzuţi şi nevăzuţi atacă sufletul, încercând să-l piardă. Cu ajutorul lor depăşim, oarecum onorabil, necazurile şi bolile, dar cel mai important este că acestea ne permit să descoperim corelaţia lor cu păcatul şi sădesc în suflet dorinţa de a nu-l mai repeta. În această fază, dacă lupta noastră este peste puteri, ne sar în ajutor şi arhanghelii cei mari, cu oştirile lor.

 

Cea de-a treia etapă (şi nu este vârstă pentru asta) începe când liturghia interioară este bogată şi relaţia de iubire cu Domnul stârneşte gelozia satanei. Relaţia cu sfinţii îngeri devine atunci un strigăt:

 

Sfinte arhanghel Mihail, chip al Legii, înfricoşează-i pe cei care-mi prigonesc rugăciunea!

 

Sfinţi arhangheli, în mare osândă mă aflu, că buzele mele amestecă litere şi nu mai pot rosti numele voastre de taină! Vindecă-mi sufletul, mintea şi trupul, sfinte arhanghel Rafail, cel ce ne însoţeşti în căutarea ierburilor tămăduitoare şi îi inspiri pe cei ce practică medicina!

 

Sfinte arhanghel Gavriil, îngere al darului, scapă-mă de mânie şi răutate, redă-mi harul bucuriei, să mă pot ruga din nou cu pace, simţind aproape Cerul, fâlfâind de aripile voastre!

Elena FRANDEȘ

 

Previous Article
Next Article

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *