LOADING

Type to search

Ortodoxie si traire

Ambasadorii resurectiei

Share


In crestinism, fapta buna are autor necunoscut. Cei care cred in Inviere sunt ambasadori ai Imparatiei, eruditi ai Logosului. Resurectia dezinhiba tonul in fata inchizitorilor seculari. Credinta nu e o simpla expresie personala asupra lumii, ci o reflexie a Invierii in inima noastra. Unde esti, inocenta zglobie? Energia retorica e insuficienta…

Cautatorii Invierii au renuntat definitiv la excesele senzoriale. Dar si la vulgaritatea materialismului. Precum si la dezlantuirea scepticismului. Pungasul, ocnasul, eruditul… cu totii sunt chemati la Ospat. In final, Invierea ramane sarbatoarea bucuriei de a darui, nu doar de a recepta Cheia.

Lupta din avanposturi o dam cu mandria, cu civilizarea barbariilor din noi. Pacatosul napastuit nu se taraste de colo pana colo, ci experimenteaza senzationalul Intoarcerii. Pacatosul napastuit se focalizeaza asupra Personajului central, inlaturand intrigile ispititoare. Drumul spre Cer reprezinta nimic altceva decat calatoria omului spre propria salvare.

Fara ascunzisuri, fara maruntisuri morale, fara ciubucuri spirituale. Vraja patimilor cucereste, dar praduieste. In contraforta, bucuria Invierii explodeaza rautatea lumii. Dupa o rugaciune nevrednica, sufletul boleste (sf. Ioan de Kronstadt). La fel, dupa o impartasanie nevrednica. Inseamna ca Mesia Inviat nu a intrat in inima noastra. Si asta nu din cauza Lui. L-am jignit cu necredinta si cu raceala inimii noastre. Incalzeste-ne cu focul Invierii si scapa-ne de valvataia chinurilor, Datatorule de lumina, pe noi, intunecatii.

 

Marius Matei 

Previous Article
Next Article

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Up