LOADING

Type to search

Ortodoxie si traire

Apocalipsa, descrisă amănunțit în pictura unei biserici din Șcheii Brașovului

Share

Deși subiectul sfârșitului lumii este unul de actualitate, apocalipsa a fost în atenția oamenilor încă din primele secole ale creștinismului. Ultima dintre cărțile canonului Noului Testament, Apocalipsa Sfântului Ioan Teologul, se bucură de o bogată ilustrare artistică, mai ales în picturile religioase.

apocalipsa

În România, una dintre cele mai amănunțite descrieri ale sfârșitului lumii o găsim în paraclisul bisericii „Sf. Nicolae” din Șcheii Brașovului, după cum informează www.newsbv.ro. Cele 13 scene din Apocalipsă, zugrăvite pe boltirea pronaosului acestui locaș de cult, surprind imagini inedite, asemănătoare celor prezentate în documentarele despre sfârșitul lumii: inversarea polilor magnetici și explozii solare. Picturile au fost realizate în anul 1738, de către Gheorghe Hranite și fratele său Grigore, pe cheltuiala șcheienilor. Încăperea unde au fost descoperite picturile a fost închisă publicului timp de zece ani, din ordinul Securității.

Reprezentare unică la nivel mondial

Biserica „Sf. Nicolae” adăpostește mormântul lui Nicolae Titulescu, dar și o impresionantă bibliotecă și arhivă, cu documente importante pentru istoria și cultura neamului românesc. În curtea lăcașului de cult poate fi vizitat, de asemenea, muzeul primei școli românești. Paraclisul de formă dreptunghiulară are o lungime de aproximativ 13 metri și o lățime de circa 5 metri, pe bolta turlei fiind pictat Iisus Hristos Pantocrator, ca Împărat al lumii, iar spre răsărit, Maica Domnului cu pruncul pe tron, alături de doi îngeri.

Cea mai interesantă dintre fresce se numește „Roata lumii” și prezintă rotirea Pământului de către sfinți în jurul Soarelui, reprezentare considerată unică la nivel mondial. Personajele reprezentate încearcă să miște Pământul în sensul opus mișcării de rotație, ca și cum ar dori să îl răstoarne. „La momentul când a fost pictată, Biserica Catolică încă nu admisese revoluționara teorie a lui Galilei, deși trecuse aproape un secol. În anul 1741, Vaticanul a permis publicarea cărților savantului și abia ulterior a recunoscut formal că Pământul se rotește în jurul Soarelui. Cu atât mai mult, în 1738, nu se punea problema rotației planetelor. Pictorul Ioan Hranite a fost un pionier al științei în Țările Române. Curios lucru, a pictat o teorie științifică într-o biserică”, a declarat Liviu Pandele, președintele Fundației Dacia, pentru www.newsbv.ro.

Această imagine este asociată de cercetători cu teoria inversării polilor magnetici, unul dintre semnele care ar prevesti sfârșitul lumii. Alte scene Îl înfățișează pe Hristos ținând o sabie în gură, alături de pictura intitulată „ochiul lui David”. Cei 318 Sfinți Părinți participanți la Sinodul I Ecumenic de la Niceea (325) sunt înfățișați, de asemenea, în mijlocul Sfântului Împărat Constantin cel Mare.

Alături de picturile de la mănăstirea  Dionisiou, Văcărești și de ctitoriile lui Petru Rareș din Moldova, Biserica „Sfântul Nicolae” din Șcheii Brașovului prezintă viziunile inedite ale pictorilor asupra sfârșitului lumii.

Mihai Parfeni

 

ACASĂ

Cuprins Articol

Postări asemănătoare:

Marius Matei

Preot in Floresti, jud. Cluj. Autor al cărții "Harta credinței. Meditații catehetice pentru copii și adulți", Editura Lumea credinței, București, 2020.

  • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *