LOADING

Type to search

Ortodoxie si traire

Asumarea misiunii şi numelui de creştin

Share

„ În tot pământul a ieşit vestirea lor şi la marginile lumii cuvintele lor” Psalmul 18, 4

Cu surle şi trâmbiţe pe aproape toate canalele masa-media de azi (de ieri…. ) se anunţa cu mare fast că este mare zi de sărbătoare, că peste 500.000 de români îşi serbează onomastica.

Şi tot pe aceste canale „binevoitoare” se dădea şi cuvenita „ dezlegare” (iertare pentru expresie) la …distracţia, felicitări, urări şi altele de acest fel.

Hai să vedem cum stau, de fapt, lucrurile. Ce s-a întâmplat în această zi? În urmă cu 1946 de ani aşa cam pe la anul 67, la Roma „se năşteau pentru viaţa veşnică” doi mari martiri unul Petru „născut” prin răstignire cu capul în jos şi altul Pavel „născut” prin tăierea capului. Noi îi numim Sfinţi alţii cum or vrea ei.

Care este motivul petrecerii? Oi fi eu mai greu de cap de nu înţeleg ar zice unii, că doar vorbesc de „ naştere”. Da dragii mei, dar nu orice fel de naştere….

A fost o mărturisire a lui Hristos până la sacrificiul suprem.

Să înţelegem că NU este nicidecum o zi a petrecerii, băuturii, meselor întinse şi a felicitărilor ci este o ZI A ASUMĂRII numelui şi misiunii de creştin. Simon după ce a fost chemat de Hristos s-a numit Petru (Chefa – Piatră), Saul după întâmplarea de pe drumul Damascului a devenit Pavel, s-au schimbat (nu numai numele) în întreaga lor fiinţă.

S-au întâlnit cu Însuţi Dumnezeu, iar după o astfel de întâlnire nu poţi să rămâi neschimbat. Vezi tu bunul meu creştin – petrecăreţ , că azi trebuia să fii la Sfânta Liturghie, să te întâlneşti cu Hristos, ca mai apoi să se nască in tine dorinţa de a te schimba pe tine şi pe cei din jur. Dar tu ai stat acasă (sau altundeva) să te pregăteşti că, doar, ai musafiri, eu ziua ta şi poţi rata un moment aşa de important! (Scuze pentru cei ce au fost la Sfânta Liturghie).

Stau şi mă întreb oare câţi din cei 500 de mii de sărbătoriţi au fost azi la Biserică!?! Este trist cum aceste sărbători creştine s-au transformat în distracţii cu alcool peste măsură, (mai că vedem diseară la aceleaşi televiziuni, care abia aşteaptă, mulţii petrici şi păvăluţi- intenţionat scris cu literă mică – cum ajung la spital în comă alcoolică; da, de n-o fi aşa) poate şi desfrâu, şi în cazuri fericite în întâlniri de familie

DAR FĂRĂ DE HRISTOS ŞI FĂRĂ DE SFINŢII APOSTOLI PETRU ŞI PAVEL. Numai bine. Doamne ajută!

 

Cristina Gordan

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *